SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3660 >>

DEVAM: 1- BABA VE ANA'NIN HAKLARINA RİAYET ETMEK VE ONLARA KARŞI GÖREVİ YAPMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ الصَّمَدِ بْنُ عَبْدِ الْوَارِثِ عَنْ حَمَّادِ بْنِ سَلَمَةَ، عَنْ عَاسِمٍ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنْ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم  قَالَ ((الْقِنْطَارُ اثْنَا عَشَرَ أَلْفَ أُوقِيَّةٍ. كُلُّ أُوقِيَّةٍ خَيْرٌ مِمَّا بَيْنَ السَّمَاءِ وَالأَرْض))

 وَقَالَ رَسٌولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((إِنَّ الرَّجُلَ لَتُرْفَعُ دَرَجَتُهُ فِي الْجَنَّةِ فَيَقُولُ: أَنَّى هذَا؟ فَيُقَالُ: بِاسْتِغْفَارِ وَلَدِكَ لَكَ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح. رجاله ثقات.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Kıntar on iki bin okkadır. Her okka gök ve yer arasında bulunan şeylerin tümünden hayırlıdır,» buyurmuş ve  Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Şüphesiz adam'ın cennet'te makamı yüksektir.» (yani layık olduğundan daha yüksek makam verilir.) Bunun üzerine adam: Bu (terfi) nereden (gelme)dir ? diye sorar. Kendisine denilir ki: Çocuğununun sana istiğfarı sebebiyledir.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih olup ravileri güvenilir zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:      Zevaid nevinden olan bu hadis iki fıkradan ibarettir. Camiü'sSağir şerhinde bel!{Jildiğine 'göre birinci fıkra İbn-i Hibban ve ikinci fıkra Ahmed ve Beyhaki tarafından da rivayet edilmiştir,

 

El-Azizi. nin naklen beyanına göre hayır ve hasenat'tan herbirinin karşılığında on kıntar mükafat verileceği buyurulunça, kıntar'ın ne kadar olduğu sorulmuş ve bunun üzerine kıntar mikdarını açıklayıcı bu hadis buyurulmuştur.

 

Sindı de kıntar ile ilgili fıkranın izahı bölümünde: Yani yapılan hayırlı bir iş, bir ibadet karşılığında. ahiret'te şu kadar kıntar verileceği buyurulduğu zaman kıntar'ın mikdan bu hadiste belirtildiği kadardır, der.

 

El-Münavi de Al-i İmran süresinin 14. ayetinde geçen; ........ açıklaması bölümünde: Ebü Ubeyd demiş ki, Araplar kıntar'ın gerçek ağırlık mikdannı bilmezler, der.

Tefsir kitabIarında yukardaki ayetin açıklaması bölümünde Kıntar'ın ağırlık mikdan hakkındaki değişik görüşler beyan edilmiştir. Arzu edenler Hazin tefsirine bakabilirler. Oradaki görüşleri buraya aktarmaya gerek görmüyorum. Çünkü bu hadis ahiret günü mü'min'e işlediği beher amel karşılığında verilen sevabm değerini ifade eder. Bu sevabın bir okkası yer ile gök arasında bulunan bütün nimetlerden, başka bir deyimle bütün varlık ve servetten üstündür.

 

Hadisin son fıkrasında da mü 'min kişinin geride bıraktığı çocuğunun istiğfarı sayesinde Cennet'teki makamının yükseldiği ifade edilir. Demek ki istiğfar günahların bağışlanmasına ve cennet'teki makamın yükselmesine vesile olur. Keza mü'min baba ve ananın geride bıraktıkları çocuğun istiğfarı onların istiğfarı gibi kendilerine yararlıdır. Çünkü çocuk baba ve anasının bir kazancı ve eseridir. Bu itibarla baba ve ana, evladının hayırlarından ve ibadetlerinden sevab kazanırlar.

İstiğfar: Günahın bağışlanmasını dilemektir .