SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3663 >>

DEVAM: 1- BABA VE ANA'NIN HAKLARINA RİAYET ETMEK VE ONLARA KARŞI GÖREVİ YAPMAK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ، عَنْ عَطَاءٍ، عَنْ أبِي عَبْدِ الرَّحْمنِ، عَنْ أَبِي الدَّرْدَاءِ؛ سَمِعَ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم  يقول ((الْوَالِدُ أَوْسَطُ أَبْوَابِ الْجَنَّةِ. فَأَضِعْ ذلِكَ الْبَابَ أَوِ احْفَظْهُ)).

 

Ebu'd-Derda (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, kendisi Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu emri işitmiştir: «Baba, Cennet kapılarının en hayırlısıdır. Artık o kapıyı yitir veya o kapıyı koru.»

 

 

AÇIKLAMA:      Mikdam (r.a.) ve Ümmü Ümame (r.anha)'nın hadisleri Zevaid nevindendir. Ebü Ümame (r.a.)'ın hadisindeki. ''Onlar senin Cennet'indir'' cümlesinden maksad şudur: Baba ve anaya itaat etmenin dinen meşrü sayıldığı hususlarda eğer sen onlara itaat edersen onlar senin cennet'e ginnene vesile olurlar. Hadisin ''... ve senin cehennem'indir- cümlesi de böyle yorumlanır. Yani baba ve anaya itaat edilmesi gerektiği yerde evlad itaatsızlık ederse baba ve ana onun cehennem ateşine girmesine sebep olurlar.

Ebü'd-Derda (r.a.)'\n hadisini; Tirmizi, Hakim ve İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir.

Müellifimizin 2089 nolu hadisi de bunun benzeridir.

 

Bu hadiste geçen "Valid" kelimesi baba demektir. B:urada bu manada kullanılmış olabilir. Bu takdirde ananın hakkının önemi de dolaylı olarak ifade edilmiş olur. Çüllkü bir çok hadis ananın hakkının daha fazla olduğuna delalet eder. Valid kelimesi doğurucu manasına. yani baba \Le anaya şümullü olarak da yorumlanabilir.

 

Hadisin ilk cümlesinden kasdedilen mana şudur: Cennerin en hayırlı ve yüksek kapısından girmeye ve en yüce makamlara erişmeye ... vesile olan güzel amel, ana ve babanın hukukuna riayet etmek ve onlara itaat etmektir.

 

Hadisin ikinci cümlesinden maksad ise evladı anılan kapıyı zayi etmek veya elde etmek hususunda serbest ve muhayyer kılmak değildir. Bilakis evladı o kapıyı elde etmeye teşviktir ve kapıyı zayi etmesinin pişmanlığa yol açacağını vurgulamaktır, bir uyandır.