SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3664 >>

2- BABA'NIN İLGİLENİP ÜZERİNE DÜŞEN İYİLİĞİ YAPMI$ OLDUĞU KİMSE İLE SEN DE İLGİLEN, ONA KARŞI ÜZERİNE DÜŞEN İYİLİĞİ YAP, BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ إِدْرِيسَ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمنِ بْنِ سُلَيْمَانَ، عَنْ أَسْيِدِ بْنِ عُبَيْدٍ، مَوْلَى بَنِي سَاعِدَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي أُسَيْدٍ، مَالِكِ بْنِ رَبِيعَه؛ قَالَ: بَيْنَمَا نَحْنُ عِنْدَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم إِذْ جَاءَهُ رَجُلٌ مِنْ بَنِي سَلَمَةَ فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللهِ! أَبَقَيَ مِنْ بِرِّ أَبَوَىَّ شَيْءٌ أَبَرُّهُمَا بِهِ بَعْدِ مَوْتِهِمَا؟

 قَالَ ((نَعَمْ. الصلاةُ عَلَيْهِمَا، وَالاِسْتِغْفَارُ لَهُمَا. وَإِيفَاءٌ بِعُهُودِهِمَا مِنْ بَعْدِ مَوْتِهِمَا، وَإِكْرَامُ صَدِيقِهِمَا، وَصِلَةُ الرَّحِمِ الَّتِي لاَ تُوصَلُ إِلاَّ بِهِمَا)).

 

Ebu Useyd Malik bin Rabia (r.a.)'den; şöyle demiştir: Biz Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanında bulunduğumuz esnada Ben-i Selime'den bir adam O'nun yanına gelerek: Ya Resulallah babam ve anam'a karşı yükümlü olduğum ödevlerden ölümlerinden sonra yapacağım bir şey kaldı mı? diye sordu. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Evet, onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, ahidelerini ölümlerinden sonra yerine getirmek, dostlarına ikram - hürmet etmek ve yakınlığı ancak onlar vasıtasıyla olan akrabalarla ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmak.»  buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Ebü Davud, İbn-i Hibban ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir, Hadiste geçen Rahim, akraba manasında kullanılmıştır. Mirasçı durumunda olmıyan ve mahrem sayı}mayan dayı ve teyze çocukları gibi yakınlar da Rahim sayılır, Sıla-i rahim ise kişinin, akraba ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşen iyiliği yapmasıdır.

 

Tuhfe yazarı Tirmizi'nin "Sılatü'r-Rahim" babında yukardaki bilgiyi verdikten sonra şöyle der: İbn-i Ebi Cemre demiştir ki: Sıla-ı rahim, akrabaya mali yardımda bulunmak, ihtiyaçlarını gidermek, başlarına gelmesi muhtemel zaran defetmek, güler yüz göstermek ve dua etmekle olur. Hulasa mümkün olan her iyiliği yapmak ve şerri defetmek gayretini göstermektir. Akraba kısmı dürüst ve dindar olduğu sürece anılan iyi ilişkiler devam ettirilmelidir. Şayet kafir veya. fasık, yani kötülüklere dalan tiplerden olursa önce gerekli nasihat yapılır, yollannın yanlış olduğu anlatılarak doğru yola yönelmelerine gayret edilir. Buna rağmen akraba durumundaki kişi veya. kişiler kendilerine çeki ve düzen vermedikleri takdirde olumsuz tutum ve davranışlan gerekçe gösterilerek ve uyarıda bulunularak onlarla münasebet ve ilişki kesilir. Bu kesinti, Allah yolunda olduğu için Sıla-i rahim sayılır. İlişki kesmekle beraber doğru yola yönelmeleri için Allah'a dua etmeye de devam edilir.

 

Bu hadis baba ve ananın ölümÜnden sonra geride bıraktıklan çocuklarının yapmakla yükümlü oldukları haklannı bildirir. Haklar şunlardır :

 

1. Onlara duaetmek, rahmetle anmak,

2. Onlar için istiğfar etmek, yani günahlarının ve kusurlarının bağışlanması için Allah'a yalvarmak,

3. Vasiyetlerini infaz etmek, tavsiyelerini yerine getirmek,

4. Dostlanna ikramda bulunmak, hürmet etmek,

5. Akrabaları ile ilgilenmek, onlara karşı üzerine düşeni yapmak.