SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3684 >>

8- SUYU SADAKA ETMENİN FAZİLETİNİN BEYANI BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ صَاحِبِ الدَّسْتَوَائِىِّ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ الْمُسَيَّبِ، عَنْ سَعْدِ بْنِ عُبَادَةَ؛ قَالَ: قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ! أَيُّ الصَّدَقَةِ أَفْضَلُ؟  قَالَ ((سَقْىُ الْمَاءِ)).

 

Sa'd bin Ubade (r.a.)'den; şöyle demiştir: Ben: Ya Resulallah hangi çeşit sadaka daha faziletlidir.? dedim. O: «Suvarmak,» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi; Ebu Davud, Nesai, Hakim ve başkalan da rivayet etmiştir. Ebu Davud'un bir rivayetine göre Sa'd bin Ubade (r.a.)'ın anası vefat etmiş ve Sa'd; Ya Resülallah! Sa'd'ın anası öldü. Sadakanın hangi nevi daha faziletlidir? diye sordu. O su buyurdu. Bunun üzerine Sa'd bir kuyu kazdı ve: Bu, Sa'd'ın anası (nın hayratı) içindir, dedi.

 

Menhel yazarı bu hadisin izahı bôlümünde; Suyu sadaka etmek umumidir. Yani ister insanların veya hayvanların içmesi için olsun, ister bitkileri sulamak için olsun fark etmez. Keza; abdest, gusül ve temizlik işleri için kullanılan su veya başka türlü istifade edilen su bu hadisin şümülüne girer, demiştir.