SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3698 >>

DEVAM: 13- İSLAM MEMLEKETİNDE OTURMALARINA İZİN VERİLEN ANDLAŞMALl EHL-İ KİTAB OLAN ĞAYR-İ MÜSLİMLERİN SELAMINI CEVABLAMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ مُسْلِمٍ، عَنْ مَسْرُوقٍ، عَنْ عَائِشَةَ؛ أَنَّهُ أَتَى النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم نَاسٌ مِنَ الْيَهُودِ. فَقَالُوا: السَّامُ عَلَيْكَ، يَا أَبَا الْقَاسِمِ. فَقَالَ ((وَعَلَيْكُمْ)).

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre: Yahudilerden bir kaç adam Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına gelerek selam yerine ''Es-sam Aleyke''= Ölüm üstüne olsun. Ya Ebu'l-Kasım. dediler. Bunun üzerine O da: «Ve aleykum =Size de. » diye cevap  verdi.

 

 

AÇIKLAMA:      Enes (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Aişe (r.anha)'nın hadisi ise Buhari. Müslim, Tirmizi ve Nesai tarafından da rivayet olunmuştur.

 

Aişe (r.anha)'nın hadisinde geçen "es-Sam" ölüm manasına geldiği gibi acil ölüm manasına da yorumlanmıştır. Ehl-i Kitab, Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e veya sahabilere uğradıkları veya onlarla karşılaştıkları zaman normal selam yerine "es-Samü aleyküm" derlerdi. Bu cümlenin manası "ölüm size olsun" veya "acil ölüm size olsun" demektir. Resul-i Ekrem (s.a.v.) onların bu küstahlığını bildiği için "ve aleyküm" diye karşılık vermiştir. Bazı rivayetlerde "aleyküm" tabiri vardır. Yani atıf harfi olan "Ve" yoktur. Resul-i Ekrem (s.a.v.) sahabilerin de Ehl-i Kitab'ın selamını bu şekilde almalarını emretmiştir. Verilen cevab "aleyküm" biçiminde olduğu zaman manası "Sizin dediğiniz şey size olsun" demektir. Yani ölüm veya acil ölüm size olsun, demektir. Verilen cevab bazı rivayetlerde ve müel!irimizin rivayetinde olduğu gibi "ve aleyküm" biçiminde olunca ve Sam kelimesi de ölüm manasına yorumlanırsa bu cümlenin manası şöyle olur: "Ölüm size de olsun," Yani Ey Ehl-i Kitab! Sizin bizim için dilediğiniz ölÜm umumidir. Herkes ölüme mahkumdur.

 

Sam kelimesi acil ölüm manasına yorumlanırsa "ve aleyküm" cümlesinin manası "Acil ölüm size olsun" demektir. Yani ve harfi atıf için değil, istinaf içindir. Aksi takdirde ve harfi atıf için kabul edildiğinde cümlenin manası "acil ölüm size de olsun" biçiminde olur ki bu mana uygun değildir. Çünkü bundan çıkan sonuç şöyle olur: "Acil ölüm size de size de olsun." Böyle bir anlamın kasdedilmesi düşünülemez.

Hattabi, "ve" harfi bulunmayan rivayetin doğru olduğunu, ve harfinin bulunduğu rivayetin doğru olmadığını söylemiş ise de yukarda işaret edilen yorumla "ve" harfinin bulunduğU rivayetin de doğruluğu anlaşılır.

 

EHL-İ KİTAB'A SELAM VERİLİR Mİ?

 

Müellifimiz bu konuya ait hadisleri rivayet etmemiştir. Müslim. Ebu Davud ve Tirmizi'nin Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet ettikleri; "Yahüdilere ve hıristiyanlara selam vermeyiniz ... " hadisinde onlara müslümanların selam vermesi yasaklanmıştır. Tirmizi bu hadisin hasen - sahih olduğunu ifade etmiştir.

 

Nevevi: Bazı arkadaşlarımız Ehl-i Kitab'a selam vermenin mekruh olduğunu söylemişler ise de bu görüş zayıftır. Çünkü yasaklama haramlık içindir. Bu itibarla doğrusu, onlara selam vermenin haramlığıdır. Kadı iyaz, zarüret ve ihtiyaç halinde onlara selam verilebileceğini bir guruptan nakletmiştir. Alkame ve Nehai böyle söylemişlerdir. Evzai de demiş ki: Eğer ben onlara selam verirsem, dayanağım bazı takva sahibIerinin onlara selam vermiş olmalarıdır. Şayet onlara selam vermezsem yine dayanağım bazı takva sahibIerinin onlara selam vermemiş olmasıdır. Bid'at ehline gelince seçkin olan görüş bir fitne ve mazeret olmadıkça onlara selam verilmemesidir, diye bilgi vermiştir.

Hülasa: Alimlerin büyük çOğunluğuna ve tüm selef alimlerine göre hıristiyanlara ve yahudilere selam verilmez. Onlar selam verdikleri zaman, "aleyküm" biçiminde veya "ve aleyküm" şeklinde cevab verilir.