SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3705 >>

DEVAM: 16- ERKEK, ERKEĞİN ELİNİ ÖPER, BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ إِدْرِيسَ وَغُنْدَرٌ وَأَبُو أُسَامَةَ عَنْ شُعْبَةَ، عَنْ عَمْرِو بْنِ مُرَّةَ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ سَلَمَةَ، عَنْ صَفْوَانَ بْنِ عَسَّالٍ؛ أَنَّ قَوْماً مِنَ الْيَهُودِ قَبَّلُوا يَدَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، وَرِجْلَيْهِ.

 

Safvan bin Assal (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Yahudilerden bir gurup Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in eilini ve ayaklarını öptüler.

 

 

AÇIKLAMA:      İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisini Tirmizi ve Ebü Davud da rivayet etmişlerdir. Safvan (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Nesai ve Hakim de rivayet etmişlerdir. Bu hadisler erkeğin elini ve ayağını öpmenin erkek içinhelal olduğuna delalet eder. Tuhfe yazarının beyanına göre İbn-i Battal bu konuda şöyle demiştir:

 

Alimler el öpmek meselesi hakkında ihtilaf etmişlerdir: Malik el öpmeye karşı çıkarak, bunun meşrüluğu yolunda rivayet olunan hadisleri sabit gönnemiştir. Diğer alimler el öpmeyi caiz saymışlardır. Ebheri demiş ki: Malik, kibir ve gurura sebebiyet veren el öpme ve kibirden dolayı el öptürme işine karşı çıkmıştır. Şayet bir erkeğin dindarlığı, ilmi veya şerefi gibi bir faziletinden dolayı eli Allah nzası için öpülürse Malik bunu caiz görmüştür.

 

Nevevi de: Bir adamın; zühd ve takvası veya din bilgini oluşu. ya da faziletli eşrMtan oluşu gibi dini meziyetlerinden dolayı elinin öpülmesi mekruh değildir, hatta müstehaptır. Fakat zenginliği. nüfuzu veya dünya etiketi için elinin öpülmesi- şiddetle mekruhtur. Ebu Said el-Mütevelli bunun caiz olmadıgını söylemiştir, der.

 

Hanefi mezhebine ait İbn-i Abidin adlı kitabın "El-Hazar ve'l-İbaha" bölümünde bu hususla ilgili verilen bilginin özeti şöyledir: Sevap ve ikram mahiyetinde olmak i!zere ve şehvet duygusu olmaksızın erkeğın başka bir erkeğin elini öpmesi caizdir. Bu hususta icma vardır. EI-Haniye ve el-Hakaik'ta böyle denilmiştir. Din bilgininin ve dini vecibeleri ifa eden devlet adamının elini öpmek ise, sünnet veya mendub'tur. Din bilgininin başını öpmek daha çok sevabtır. Bir erkek, din bilgininin ayağını öpmek istediği zaman o bilginin ayagını öptürmesi meşrüdur. Bir kavle göre öptürmemelidir.

 

Bir kavle göre öptürmenin beş çeşidi vardır: Baba, sevgi için oğlunun yanağından öper. Evlad, merhamet duygusuyla baba ve anasının başından öper. Erkek kardeş, erkek kardeşinin alnından öper. Koca karısını şehvet maksadıyla dudağından öper. Mü'min erkeklerin eli; saygı ve ikram maksadıyla erkekler tarafından öpüıür .