SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3708 >>

DEVAM: 17- (BAŞKASININ EVİNE GİRMEK İÇİN) İZİN İSTEMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ عَيَّاشٍ عَنْ مُغِيرَةَ، عَنِ الْحرِثِ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ نُجَبيٍّ، عَنْ عَلِيٍّ؛ قَالَ: كَانَ لِي مِنْ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم مُدْخَلاَنِ: مُدْخَلٌ بِاللَّيْلِ، وَمُدْخَلٌ بِالنَّهَارِ. فَكُنْتُ إِذَا أَتَيْتُهُ وَهُوَ يُصَلِّي، يَتَنَحْنَحُ لِي.

 

Ali (r.a.) şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)(ın yanIna girmek üzere onun) tarafından benim için (verilen) iki giriş zamanı vardı: Bir giriş zamanı gece, bir giriş zamanı da gündüz idi. O namaz da iken yanına vardığım zaman benim (içeri girmem) için öksürüp boğazını temizler (gibi olur) du.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Nesai namaz bölümünde rivayet etmiştir. Nesai'nin bazı rivayetlerinde "Tenahnuh = Ôksürüp boğazı temizleme" ifadesi yerine "Sebbeha = Sübhanallah derdi" ifadesi mevcuttur. Tirmizi de namaz bölümünde Ali (r.a.)'ın bu hadisini ta'likan, yani senedini anlatmadan rivayet etmiştir. Oradaki metin mealen şöyledir:

"Ben Resülullah (s.a.v.)'in yanına girmek için izin istediğimde O namazda iken öksürÜp boğazını temizler (gibi olurldu."

 

Tuhfe yazarı Tirmizi 'deki hadisin izahı bölümünde şöyle der: Bu hadisi Ahmed, İbn-i Mace ve Nesai de rivayet etmişler ve İbnü's-Seken bunun sahih olduğunu söylemiştir. Beyhaki de: Bu hadis gerek sened gerekse metin bakımından ihtilaflıdır. Çünkü metninde "Sebbaha = Tesbih etti" rivayeti var. Bazı rivayetlerde bunu,,' yerine "Tenahnaha = Öksürdü" ifadesi var, Hadisin senedinin dönÜm iW!\t,bl ibe Abdullah bin Nücey'dir. El-Hafız demiş ki: Bir rivayette Abdullah bin Nücey, Ali (r.a.)'den rivayet etmiş. Diğer bir rivayete göre AbduIlah bin NÜcey babasından, babası da Ali (r.a.)'den rivayet etmiştir. Buhari, Abdullah bin Nuceyy'in rivayetine itiraz etmiştir. Buhari'den başka zÜtlar da onu zayıf saymışlardır. Nesai ve İbn-i Hibban ise onu sıka, yani güvenilir saymışlardır. Yahya bin Main ise Abdullah bin Nüceyy'in Ali (r.a.)'den hadis işitmediğini ve Ali ile kendisi arasınde, babasının bulunduğunu söylemiştir.

 

Bu hadis sahih ise; namazda buhınan bir kimsenin, namazda olduğunu başkasına sezdirmek Üzere öksürÜp boğazını temizler gibi olmasıyla namazının bozulmadığına delÜlet eder,