SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3709 >>

DEVAM: 17- (BAŞKASININ EVİNE GİRMEK İÇİN) İZİN İSTEMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ شُعْبَةَ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْمُنْكَدِرِ، عَنْ جَابِرٍ؛ قَالَ: اسْتَأْذَنْتُ عَلَى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم.  فَقَالَ ((مَنْ هذَا؟)) فَقُلْتُ: أَنَا.  فَقَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم ((أَنَا، أَنَا!)).

 

Cabir (bin Abdillah) (r.a.)'den; şöyle demiştir: (Babamın bir borcundan dolayı) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına girmek için (kapıyı çalarak) izin istedim. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Kim o, » buyurdu. Ben de Ene (= ben) dedim. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (cevaptan hoşlanmamış olacak ki): «Ene, Ene (= ben, ben) » buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadis Kütüb-İ Sitte'nin hepsinde rivayet olunmuştur. Nebi (s.a.v.)'in eKim o'' sorusuna kapı çalanın münasip cevabı kendi adını söylemesi iken "Benim" demesi uygun bir cevap sayılmaz. ÇÜnkü böyle bir cevap kapıyı çalanın ev sahibi tarafından tanınmasına yeterli olmayabilir. Bunun içindir ki Nebi (s.a.v.), kapıyı çalan Cabir (r.a.)'ın "Ene= Benim" demesinden hoşlanmamış olacak ki cEne ene'' sözcÜğünü tekrarlamakla tenkidde bulunmuştur. Nebi (s.a.v.)'ın böyle bir cevabtan hoşlanmadığı kanaati, bazı rivayetlerde bulunan; "O. bu cevabtan hoşlanmamış gibi idi." cümlesinden anlaşılır:

 

Nevevi demiştir ki ; Alimler şöyk demişlerdir: Bir kimsenin; bir eve girmek için izin istediğinde, "IOm o" veya "Kimsin" diye sorulduğu zaman "Benim" demesi mekruhtur.

 

Bu hadis, böyle cevab vermenin mekruhluğuna dehlet eder. Böyle bir cevabın mekruh olmasının sebebi ise girmek isteyenin tanınması için yararlı olmamasıdır. Bu itibarla uygun ce\'ab, kişinin kendi adını söylemesidir. Şayet "Ben falanım" derse bunda bir sakınca yoktur. Hatta yalnız isim vermek tanınması için yeterli değilse; tanıtmaya yararlı soyadını, görevini, mesleğini de açıldayabilir.