SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3720 >>

DEVAM: 24- MİZAH (ŞAKA YAPMAK) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ شُعْبَةَ، عَنْ أَبِي التَّيَّاحِ، قَالَ: سَمِعْتُ أَنَسَ ابْنَ مَالِكٍ يَقُولُ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يُخَالِطُنَا حَتَّى يَقُولَ لأَخٍ لِي صَغِيرٍ  ((يَا أَبَا عُمَيْرٍ! مَافَعَلَ النُّغَيْرُ؟)).

قَالَ وَكِيعٌ: يَعْنِي طَيْراً كَانَ يَلْعَبُ بِهِ.

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize katılır (ve güler yüzle bizimle şakalaşır)di. Hattâ (kuşu ölen) küçük bir kardeşime; Ey Ebû Umeyr, Nuğayr (kuşcağız) ne oldu der (şakalaşır) di.

 

Vekî demiştir ki: O, (nuğayr ile) bîr kuş kasdeder ki Enes'in kardeşi onunla oynardı.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu babın ilk hadisi Zevaid nevindendir. İkinci hadisi Buhari, Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir.

 

Ebü Umeyr, Enes . in ana bir kardeşi idi. Babası ise Ebü Talha Zeyd bin Sehl el-Ensari'dir. Ebü Umeyr'in sütten yeni kesilmiş çocuk olduğuna Buhari de işaret vardır. Yani Nebi (s.a.v.), küçük çocuklarla şakalaşırdı Nügayr, gagası kırmızı olup serçe kuşuna benzer bir kuştur. Medine'lilerin buna bülbül dedikleri rivayet olunmuştur.

 

Bazıları Nüğayr'ın serçe kuşu olduğunu söylemişlerdir.

Ebü Umeyr isimli küçük çocuğun böyle bir kuşu ölmüştü. Nebi (s.a.v.), Ebü Umeyr'e teselli vermek için onunla şakalaşıp. "Nüğayr ne oldu?" buyururdu.

Enes'in "Nebi bize katılırdı" sözünden maksadı Tıybi şöyle yorumlar. Yani Nebi (s.a.v.), Enes'in ev halkının hepsi ile ilgilenirdi, aralanna kanşırdı, hatta çocuklarm arasına katılıp çok küçük yaştaki çocukla oynaşıp, kuşcağızının ne olduğunu sorard!.

El-Hafız, el-Fetih'te şunu söyler. Şafii fıkıhçılarından İbnü'l-Kasım Ahmed bin Ebi Ahmed et-Tabar i. kitabının başında: Bazı insanlar hadisçileri tenkid ederek faydasız şeyleri rivayet ettiklerini ileri sürer ve bu hadisi örnek gösterirler. Halbüki bu hadisten fıkıh ve ad aba ait 60 kadar hüküm çıkar. Onlar bu durumdan habersizdir, dediktE:n sonra bu hadisten Çıkan hükümleri sıralamıştır. El-Hafız da bu hükümleri el-Fetili'te naklen beyan ettikten sonra, başkaca hükümleri de çıkarmıştır. Arzu edenler Buhari'nin Edeb kitabının "Babü'l-Künye Li's-Sabiyyi" bölümünde rivayet olunan Enes (r.a.)'ın bu hadisinin şerhine dair el-Fetih'in 10. cildinin 480 ve bunu takip eden sahifelerine baksınlar

Bu hadis, kimseyi kıncı veya gücendirici olmayan şakanın meşrü oldUğuna delalet eder. Nevevi bu konuda şöyle der.

 

Yasak olan şaka ve mizah, ifrata kaçan ve sürekli yapılanıdır.

Çünkü böyle bir şaka, gülmeye ve kalbin katılaşmasına, gafletine sebebiyet verebilir. Ayrıca müslümanı, Allah'ı anmaktan ve dininin önemli hizmetlerinden alıkoyabilir, tefekküre engelolabilir. çoğu zaman başkasının kırılıp gücenmesine ve kin ile husumetin doğmasına yol açabilir. Ayrıca ağırbaşlılığı ve vakan kıncı olabilir. Yukarda anılan sakıncaları taşımayan şakalaşma ise, mübah sayılanıdır. Nebi (s.a.v.)'ın da nadiren yaptığı şaka bu türden alanıdır. Arkadaşın veya muhatabın gönlünü hoşetmek ve sevindirmek için böyle ölçülü şaka meşrudur. Çünkü meşru yolla bir müslümanın gönlünü hoşetmek, müstehab sünnetlerdendir. Bu izahatı iyi bilmelisin. Çünkü bu bilgiye geniş çapta ihtiyaç duyulur.