SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3732 >>

32- UYGUN GÖRÜLMEYEN ADLARI DEĞİŞTİRMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا غُنْدَرٌ عَنْ شُعْبَةَ، عَنْ عَطَاءِ بْنِ أَبِي مَيْمُونٍ؛ قَالَ: سَمْعْتُ أبَا رَافِعٍ يُحَدِّثُ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ أَنَّ زَيْنَبَ كَانَ اسْمُهَا بَرَّةَ. فَقِيلَ لَهَا: تُزَكِّي نَفْسَهَا. فَسَمَّاهَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم، زَيْنَبَ.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Zeyneb'in adı Berre idi. Bu kadın adıyla kendisine tezkiye eder (över), denildi. Bunun özerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  ona Zeyneb adını verdi.

 

 

AÇIKLAMA:      BU hadisi Buhar ve Müslim de rivayet etmişlerdir

 

Berre adı hem Nebi (s.a.v.)'in zevcelerinden Cahş Kızı Zeyneb'in, hem de Nebi (s.a.v.)'in üvey kızı Zeyneb bint-i Ebi Seleme'nin adı idi. Sonra Nebi (s.a.v.) bu iki kadının Berre adını Zeyneb adiyle değiştirdi.

 

Berre: Hayratıve iyilikleri bolalan kadın demektir, Zeyneb kelimesi Zeneb kökünden alınma olabilir, Ezneb. semiz demektir, Zeyneb de bundan yapılmış olabilir. Zeyneb kelimesinin Zeyb kökünden alınması da muhtemeldir, Zeyb. manzarası güzel ve kokusu hoş bir ağaç türüdür, Zeyneb kelimesi; Zeyn-Eb kelimelerinin bileşimi de olabilir. Zeyn-Eb. baba ziyneti anlamını ifade eder,