SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3733 >>

DEVAM: 32- UYGUN GÖRÜLMEYEN ADLARI DEĞİŞTİRMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا الْحَسَنُ بْنُ مُوسى. حدّثنا حمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ عَنْ عُبَيْدِ اللهِ، عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ أَنَّ ابْنَةً لِعُمَرَ كَانَ يُقَالُ لَهَا عَاصِيَةُ. فَسَمَّاهَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم، جَمِيلَةَ.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Ömer (bin el-Hattâb) (r.a.)'in Âsiye denilen bir kızı vardı. Sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  ona Cemile adını verdi.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Müslim. Tirmizi ve Ebü Davud da rivayet etmişlerdir. Araplar oğlan çocuklarını. Asi ve kız çocuklarına Asiye adlarnı verirlerdi. Bunun manası isyan edici demektir. Denildiğine göre bu ismi şu anlamla vermiştir: Noksanlıklan kabullenmekten çekinen, ayıp ve kusurlara rıza göstermeyen.

 

İslamiyet gelince bu iki ismin takılması menedildi. "Asiye = İsyan edici kadın" anlamını taşıdığına göre bunun zıddı "Mutia = İtaat edici kadın"dır. Nebi (s.a.v.), Asiye adını Mutia adı ile degiştirmemiştir. Sebebi Mutia kelimesinin anlamındaki tezkiye ve övgü endişesi olabilir.

 

En-Nihaye'de: Asiye adının degiştirilmesi sebebi şudur: Mü'min kimsenin vasfı itaatkarlıktır. isyan ise bunun zıddıdır, denilmiştir .