SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3809 >>

DEVAM: 56- TESBİH (YANİ SÜBHANALLAH ZİKRİNİN) FAZİLETİ BABI

 

حدّثنا أَبُو بِشْرٍ، بَكْرُ بْنُ خَلَفٍ. حَدَثَنِي يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ عَنْ مُوسى بْنِ أَبِي عِيسى الطَّحَّانِ، عَنْ عَوْنِ بْنِ عَبْدِ اللهِ، عَنْ أَبِيهِ، أَوْ عَنْ أَخِيهِ، عَنِ النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيرٍ؛ قَالَ:  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((إِنَّ مِمَّا تَذْكُرُونَ مِنْ جَلاَلِ اللهِ، التَّسْبِيحَ وَالتَّهْلِيلَ وَالتَّحْمِيدَ. يَنْعَطِفْنَ حَوْلَ الْعَرْشِ. لَهُنَّ دَوِيٌّ كَدَوِيِّ النَّحْلِ. تُذَكِّرُ بِصَاحِبِهَا. أَمَا يُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَكُونَ لَهُ، ((أَوْ لاَ يَزَالَ لَهُ))، مَنْ يُذَكِّرُ بِهِ؟)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح. رجاله ثقات. وأخو عون اسمه عبيد الله بن عتبة.

 

Nu'man bin Beşîr (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Söylediğiniz "Sübhânallah, lâ ilahe illallah ve el-hamdulillah" sözleri, şüphesiz Allah'ın yüceliğini ifâde eden zikirlerinizdendir. Bunlar, Arş'ın çevresinde dönüp dolaşırlar, bal arısı sürüsünün uğultusu gibi bir uğultusu olur, sahibini (yâni bu zikri edeni) andırırlar. Siz'den birisi kendisini (Arş'ın çevresinde) andıracak bir kimsenin olmasını (veya devamlı olmasını) sevmez mi?»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih olup ravileri güvenilir zatlardır. Ravi Avn'ın kardeşinin adı Ubeydullah bin Utbe'dir.

 

 

AÇIKLAMA:      Zevaid nevinden olan bu hadiste geçen "Tesbih" Sübhanallah demektir.

 

Tehlil: La ilahe illallah, demektir. Tahmid de, elhamdü lillah, demektir. Devi ise, bal ansının uğultusu demektir.

 

Hadis, bu üç zikir çeşitinin üstün faziletini ifade eder. Ayrıca bu zikirlerin şekillenerek yüce Arş'ın etrafında dönüp dolaşacaklanna ve bu güzel fikri ifa eden mü'mini sitayişle hatırlatarak, bal arısının uğultusu gibi bir uğultu yayacaklanna delalet eder. Bu uğultu, kanımca, o mü'mini övgü ile anmaları uğultusudur.