SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3816 >>

DEVAM: 57- İSTİĞFAR (GÜNAHLARIN BAĞIŞLANMASINI ALLAH'TAN DİLEMEK) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ مُغِيرَةَ بْنِ أَبِي الْحُرِّ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ أَبِي بُرْدَةَ ابْنِ أَبِي مُوسى، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ؛ قَالَ:  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((إِنِّ لأَسْتَغْفِرُ اللهَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ، فِي الْيَوْمِ، سَبْعِينَ مَرَّةْ)).

 

في الزوائد: رواه النسائيّ في عمل اليوم والليلة، عَنْ إبراهيم بن يعقوب عَنْ أبي نعيم، عَنْ مغيرة، به.

 

Ebu Musa (r.a.)'dan rivayet edildiğine güre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Ben günde muhakkak yetmiş defa Allah'tan mağfiret taleb ederek O'ndan tevbemin kabulünü dilerim.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Nesai bu hadisi; ''Amelü'l-Yevm ve'l• Leyle'de İbrahim bin Yaküb'dan, o da Ebü Naim'den, o da Muğire'den bu senedIe rivılyet etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:      İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Ebü Davüd ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Ebü Hureyre (r.a.)'ın ve Ebü Musa (r.a.)'ın hadisleri ise Zevaid nevindendir.

Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in masum yani günahsız olduğu, ne küçük ne de büyük hiç bir günah işlemediği malumdur. Bu itibarla O'nun istiğfar ve tevbe etmesi ve buna dair duayı günde defalarca tekrarlaması hikmeti çeşitli şekillerde anlatılmıştır;

 

Sindi: Bana öyle geliyor ki O, Allah Teala'nın; ''Ve O'na istiğfar et. Şüphesiz O. tevbeleri çokça kabul edendir'' (Nasr son Ayeti) ayetinin gereğini yapmak ve yüce Rabbimizin; ''Şüphesiz Allah, daima tevbe edenleri sever'' (Bakara, 222) ayetinin hükmüne sarılarak istiğfar ve tevbeyi tekrarlardı. Diğer taraftan istiğfar ve tevbe bir ibadettir. O, bu ibadeti ifa etmekten geri kalmak istememiş, demiştir.

 

Sindi daha sonra Süyüti'nin Zeynü l-Arab'dan şu nakilde bulunduğunu söyler: Nebi (s.a.v.)'in istiğfar ve tevbe duasını defalarca okuması bir günah işlemesinden dolayı değildir. Çünkü 0, bütün günahlardan masumdur. Nebi (s.a.v.) , yüce Allah'ın şanına layıkı veçhiyle kulluk edemediği kanaatında olduğu için istiğfar ve tevbe duasını sık sık tekrarlardl.

 

Camiü's-Sağir şerhinde beyan edildiğine göre el-Münavi: Bazı hadislerde Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in günde yüz defa, diğer bazı ri vayetlerde yetmiş defa istiğfar ettiği bildirilmektedir. Bu rivayetlerden maksad O'nun çokça istiğfar ve tevbe duasını okumasıdır, maksad rivayetlerde anılan sayı ile tahdid değildir. Bu itibarla rivayetler arasında ihtilaf söz konusu değildir, demiştir.

 

Bazı ilim adamları da: Nebi (s.a.v.)'in istiğfan, ümmetinin günahlarının bağışlanması içindir, demişlerdir.

 

El-Hafız da: O'nun istiğfar ve tevbe etmesi, yemek, içmek, uyumak, istirahat etmek. eşleriyle meşgulolmak, halkın ihtiyaçlarıyla ilgilenmek, düşmanlarla savaşmak gibi işlerle geçirdiği zamanlar için olabilir. Çünkü bu meselelerle meşgulolduğu zaman; zikir, niyaz ve mürakabe gibi özel ibadetlerden bir parça ve kısmen ayrılması, O'nun yüce makamı bakımından ve O'nun bakış açısından istiğfar etmesine vesile olurdu. Aslında yukarda anılan işlerle meşgulolmak da bir ibadettir. Nebi (s.a.v.)'in istiğfar etmesi; ümmetine istiğfar yolunu göstermesi ve bir ibadet nevini te 'sis etmesi için olabilir, demiştir.