SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3835 >>

DEVAM: 2- RESULULLAH (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN DUASI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ رُمْحٍ. حدّثنا اللَّيْثُ بْنُ سَعْدٍ عَنْ يَزِيدَ أَبِي حَبِيبٍ، عَنْ أَبِي الْخَيْرِ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرِو بْنِ عَمْرِو بْنِ الْعَاصِ، عَنْ أَبِي بَكْرٍ الصَّدِّيقِ؛ أَنَّهُ قَالَ: لِرَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم: عَلِّمْنِي دُعَاءً بِهِ فِي صلاتِي.  قَالَ ((قُلِ: اللّهُمَّ! إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي ظُلْماً كَثِيراً وَلاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ. فَاغْفِرْ لِي مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ وَارْحَمْنِي. إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ)).

 

Ebu Bekr-i Sıddık (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Kendisi Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e: Ya Resulallah! Bana namazım(ın sonun)da okuyacağım bir duayı öğret, diye ricada bulunmuş. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «''Allahumme inni zalemtu nefsi zulmen kesiren ve la yağfiru'z-zunube illa ente fağfirli mağfireten min indike verhamni inneke ente'l-ğafuru'r-Rahim.'' duasını oku.» buyurdu.

 

Dua'nın meali: Allahım! Şüphesiz ben kendi nefsime çok zulüm ettim. Senden başka hiçbir kimse günahları bağışlayamaz. Bu itibarla katından (ikram olarak)  bir mağfiretle beni bağışla ve bana merhamet et.  Şüphesiz Ğafur sensin, Rahim sensin.

 

 

Diğer tahric edenler: Buhari, sıfatu’s-salat, Müslim zikir, Tirmizi, deavat; Nesai, sehv

 

 

BUHARİ RİVAYETİ VE İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

AÇIKLAMA:      Buhari bu hadisi "Selam vermeden önce (yani namazın sonunda)ki Dua" başlıklı bir babta rivayet etmiştir. Gerek Buhari'nin böyle yapması ve gerekse el-Kari'nin naklen beyanına göre bazı ilim adamları: Ebu Bekir (r.a.), namazın sonunda ve selam vermeden önce okuyacağı bir duayı öğrenmek istemiş olup kendisine bu duayı okuması emredilmiştir.

 

İbn-i Dakiki'l-İyd ise şöyle demiştir: Bu hadis, anılan duanın namaz içinde okunmasının emredilmesini gerektirir. Fakat namazın neresinde okunacağı belirtilmemiştir. Umarım ki en uygunu, ya secdede ya da son oturuşta, yani son teşehhüdden sonra okunmasıdır. Çünkü bu iki yerde dua edilmesi emrolunmuş, demiştir.

 

Kişinin kendi nefsine zulmetmesi, cezayı gerektiren veya mükafat mikdarını azaltan bir suç işlemekle olur. Bu hadis, insanların kusursuz olmasının zor olduğuna işarettir. Çünkü bu dua Ebu Bekr-i Sıddik (r.a.) gibi bir şahsiyet için tavsiye buyurulmuştur.

 

Sindi, hadisin "Senin katından bir mağfiret» ifadesi ile ilgili olarak şöyle der: Allah'tan başka bir kimse tarafından bir mağfiretin verilmesi düşünülemiyeceğinden "Senin katından» kaydının ne faydası var? diye bir soru hatıra gelebilir. Buna cevaben şöyle denilir: Bu ifadeden maksad yüce ve büyük bir mağfiretin ikram edilmesidir. Maksad şöyle de olabilir; Dilediğim mağfirete benim bir istihkak ve liyakatım yoktur, bu sırf senin bir ikramın olacaktır.

 

Hadis; anılan duanın namazın sonunda, selamdan önce okunmasının müstahablığına delildir.