SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3834 >>

DEVAM: 2- RESULULLAH (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN DUASI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللهِ بْنِ نُمَيْرٍ. حدّثنا أَبِي. حدّثنا الأَعْمَشِ عَنْ يَزيدَ الرَّقَاشِيِّ، عَنْ اَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يُكْثِرُ أَنْ  يَقُولَ ((اللّهُمَّ! ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِينِكَ)) فَقَالَ رَجُلٌ: يَا رَسُولَ اللهِ! تَخَافُ عَلَيْنَا؟ وَقَدْ آمَنَّا بِكَ وَصَدَّقْنَاكَ بِمَا جِئْتَ بِهِ.  فَقَالَ ((إِنّض الْقُلُوبَ بَيْنَ إِصْبَعَيْنِ مِنْ أَصَابِعِ الرَّحْمنِ، عَزَّ وَجَلَّ، يُقَلِّبُهَا)). وَأَشَارَ الأَعْمَشُ بِإِصْبَعَيْهِ.

 

في الزوائد: مدار الحديث على يزيد الرقاشيّ، وهو ضعيف.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Allahumme sebbit kalbi ala dinike (Allah'ım kalbimi dininin üzerinde sabit kıl)» duasını çok söylerdi. Bununun üzerine bir adam: Ya Resulallah! Sana iman ettiğimiz ve getirdiğin (din) hakkında seni tasdik ettiğimiz halde bizim için korkuyor (mu)sun ? dedi. Bunun üzerine Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):  «Kalbler şüphesiz Rahman (olan Allah Azze ve Celle) nin parmaklarından iki parmak arasındadır (dilediği şekilde) döndürür.» buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedinin sıhhat durumu Yezid er-Rakkaşi'nin güvenilirliği durumuna bağlıdır. Bu ravi zayıftır.

 

AÇIKLAMA:      Bu hadiste Resul-i Ekrem (s.a.v.), ümmetine bir dua şeklini öğretmek üzere sözkonusu dua yı çokça tekrarlamıştır. Şu halde bu duayı tekrarlaması ümmeti için duyduğu endişeden dolayıdır. Hadiste sözü geçen sahabi bu durumu bildiği için müslümanlarm bu duayı bol bol tekrarlamasının arzulandığını sezmiş ve hadiste geçen konuşmayı yapmıştır. Sahabi olan zat, Peygamber (s.a.v.)'in Zat-i Nebevileri ile ilgili soruyu edebinden sormayıp da ümmet ile ilgili soru sormuştur.

 

''Kalpler Allah'ın iki parmağı arasındadır, dilediği şekilde döndürür'' mealindeki ifadeden maksad; kalpIerin dalaletten hidayete ve hidayetten dalalete döndürülmesinin an mes'elesi halinde olduğunu ve bu nedenle hak ve hidayet üzerinde sabit kalmak için her zaman Allah'a sığınmanın gerekliliğini ifade etmektir.

 

Yüce Allah hakkında parmaklar tabiri hususuna gelince; muhakkik alimler bu konuda bir şey söylemeyip işi Allah'ın ilmine havale etmenin daha uygun olduğu görüşünü benimsemişlerdir. Sünenimizin 195 - 199 nolu hadislerin açıklamasında bu nokta üzerinde durulmuştur.