SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3833 >>

DEVAM: 2- RESULULLAH (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN DUASI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ نُمَيْرٍ عَنْ مُوسى بْنِ عُبَيْدَةَ، عَنْ مُحَمَّدِ ابْنِ ثَابِتٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ ((اللّهُمَّ! انْفَعْنِي بِمَا عَلَّمْتَنِي. وَعَلِّمْنِي مَا يَنْفَعُنِي. وَزِدْنِي عِلْماً. وَالْحَمْدُ لِلّهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ. وَأَعُوذُ بِاللّهِ مِنْ عَذَابِ النَّارِ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dua ederdi: «Allahumme infa'ni bima allemteni ve allimni ma yenfauni ve zidni ilmen ve'l-hamdu lillahi ala kulli halin ve euzu billahi min azabi'n-Nar. »

 

Duanın Meali:  Allahım! Bana öğrettiğin ilimden beni yararlandır, menfaatleneceğim bilgileri bana ihsan eyle ve ilmimi arttır. Hamd her hal üzerine Allah'adır. Ben ateş azabından Allah'a sığınırım.

 

 

Diğer tahric: Bu Hadisi; Tirmizi,  Nesai ve Hakim de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:      İlimden yararlanmak; onunla amel etmek ve bilginin gereğini yapmak yoluyla gerçekleşir. Yararlı ilim, dünya hayatı ve ahiret hayatı bakımından faydalı olan ilimdir. Hadis, din hayatına gölge düşüren dünya ilmini taleb etmemenin gerekliliğine delalet eder. Mesela sihir ilmi de bir ilimdir. Fakat K ur'an-ı Kerim'de belirtildiği gibi sihir ilmi yararlı ilimIerden sayılmamıştır, tersine zararlı olduğu bildirilmiştir. Halbuki sihir ilmi bir takım maddi çıkarlara ve kişisel menfaatlara vasıta olabilir. Şu halde yarardan maksad şahsi çıkar değildir. İlmin yararlarının ölçüsü İslamiyet'tir.

 

Hadiste "Hamd her hal üzerine Allah'adır» buyurulmuştur. Yani sıkıntı ve üzüntü halinde olsun, neş'e bolluk ve sevinç hali olsun mü'min daima Allah'a hamdetmelidir.