SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3837 >>

DEVAM: 2- RESULULLAH (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN DUASI BABI

 

حدّثنا عِيسى بْنُ حَمَّادٍ الْمِصْرِيُّ. أَنْبَأَنَا اللَّيْثُ بْنُ سَعْدٍ عَنْ سَعِيدِ بْنِ أَبِي سَعِيدٍ الْمَقْبُرِيِّ، عَنْ أَخِيهِ عَبَّادِ بْنِ أَبِي سَعِيدٍ؛ أَنَّهُ سَمِعَ أَبَا هُرَيْرَةَ يَقُولُ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم  يَقُولُ ((اللّهُمَّ! إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الأَرْبَعِ: مِنْ عِلْمٍ لاَ يَنْفَعُ، وَمِنْ قَلْبٍ لاَ يَخْشَعُ، وَمِنْ نَفْسٍ لاَ تَشْبَعُ، وَمِنْ دُعَاءٍ لاَيُسْمَعُ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dua ederdi: «Allahım dört şeyden sana sığınırım: Faydasız ilimden, huşu duynayan kalp'ten, doymayan nefis'ten ve işitilmeyen (yani kabul olmayan) dua'dan.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Ebu Davud ve Nesai de tahric ettiler. Benzerini ise Müslim, Zeyd bin Erkam, Tirmizi, İbn-i Amr bin el-As r.a.'dan rivayet ettiler.

 

AÇIKLAMA:      Sahibine; dünya hayatı bakımından meşru yarar ve ahiret hayatı bakımından sevab kazandırmayan bir ilim, sahibi için azabtan başka bir şey değildir. Özellikle dini ilimler edinip de bununla amel etmeyen, tutum ve davranışları ilmine ters düşen bir kimsenin ahirette şiddetli azaba müstahak olacağına dair bir çok ayet ve hadis mevcutur. Allah cümlemizi korusun.

Allah'tan korkmayan, O'nun emirlerini dinlemeyen ve şer'i hükümlere boyun eğmeyen bir kalb, sahibini dalalete ve türlü felakete götürür.

 

Dünya malına düşkün, kanaattan yoksun, Allah'ın verdiği rızık nimetini az görüp rıza göstermeyen ve doymak bilmeyen bir nefis de sahibine huzur vermez, bilakis onu her türlü harama ve gayri meşru kazançlara sürükler.

 

Allah katında kabule şayan görülmeyen bir dua işitilmez sayılmıştır. Bilindiği gibi Allah Teala her şeyi işitir. Fakat kabul buyurmadığı bir duayı işitmemiş gibi sayar.

 

 

BU HADİS’İN EBU DAVUD RİVAYETİ VE İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN