SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3841 >>

DEVAM: 3- RESULULLAH (S.A.V.)'İN ALLAH'A SIĞINDIĞI ŞEYLER (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا أَبُو أُسَامَةَ. حدّثنا عُبَيْدُ اللهِ بْنُ عُمَرَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى بْنِ حَبَّانَ، عَنِ الأَعْرَجِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: فَقَدْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم، ذَاتَ لَيْلَةٍ، مِنْ فِرَاشِهِ. فَالْتَمَسْتُهُ. فَوَقَعَتْ يَدِي عَلَى بَطْنِ قَدَمَيْهِ وَهُوَ فِي الْمَسْجِدِ. وَهُمَا مَنْصُوبَتَانِ، وَهُوَ

 يَقُولُ ((اللّهُمَّ! إِنِّي أَعُوذُ بِرِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ. وَبِمُعَافَاتِكَ مِنْ عُقُوبَتِكِ. وَأَعُوذُ بِكَ مِنْكَ. لاَ أُحْصِي ثَنَاءً عَلَيْكَ. أَنْتَ كَمَا أَثْنَيْتَ عَلَى نَفْسِكَ)).

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i bir gece yatağında bulamadım. Bunun üzerine O'nu aradım ve elim O'nun ayağının alt kısmına değdi. O secde halinde idi, her iki ayağı dikilmiş vaziyette idi ve şöyle dua ediyordu: «Allahım! Ben senin hoşnutsuzluğundan rızana ve azabından affına sığınırım. Sen(in azabın)den sana sığınırım. Sana (layıkı vechiyle) hamd - sena etmeye takatim yetmez. Sen zatını övdüğün yüce vasıflara, üstün kemalat'a sahibsin.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:      Hadisteki mescidden maksad secde hali ve evin içinde namaz kılmaya ayrılan köşe demektir. Bu hadisin bir benzeri 1179 numarada geçti. Oraya bakılabilir.

 

Nevevi bu hadisin izahında özetle şu bilgiyi verir: Bu hadis, hayır ve şerrin Allah'tan olduğuna dair Ehl-i Sünnet mezhebinin görüşünü te'yid eder. Çünkü Sahat, yani hoşnutsuzluk ve Ukubet, yani cezalandırmak burada Allah'a izafe edilmiştir. Bu iki kavram bilindiği gibi hayır değil, şer sayılır.

 

Aişe (r.anha)'nın "Benim elim O'nun ayağının alt kısmına dokundu" sözü kadının erkeğe dokunması ile abdestin bozulmadıgı görüşünde olan alimler için bir delil sayılmıştır. Ebu Hanife tRahimehullah) ve bazı alimlerin görüşleri böyledir. Fakat Malik, Şafii, Ahmed (Rahimehumullah) ve alimlenn çoğuna güre kadının çıplak teninin erkeğin çıplak tenine değmesi abdesti bozar. Bu guruptaki ilim adamları bu hadise şöyle cevab vermişlerdir' Aişe (r.anha)'nın eli ile Nebi (s.a.v.)'in ayagı arasında bir örtü vardı. Yani iki tarafın çıplak tenleri birbirine değmemiştir.

 

Aişe (r.anha)'nın: "Onun her iki ayağı dikilmiş vaziyette idi" sözü secdede ayakları dikmenin meşruluğuna delildir.

 

Hadis, anılan dua'nın secdede okunmasının müstehablığına delildir. Bu dua'nın vitir namazından sonra okunmasının müstehablığı da 1179. hadisin izahında anlatılmıştır,