SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3840 >>

DEVAM: 3- RESULULLAH (S.A.V.)'İN ALLAH'A SIĞINDIĞI ŞEYLER (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا إِبْرَاهِيمُ بْنُ الْمُنْذِرِ الْحِزَامِيُّ. حدّثنا بَكْرُ بْنُ سُلَيْمٍ. حَدَّثَنِي حُمَيْدٌ الْخَرَّاطَ عَنْ كُرَيْبٍ، مَوْلَى ابْنِ عَبَّاسٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يُعَلِّمُنَا هذَا الدُّعَاءَ، كَمَا يُعَلِّمُنَا السُّورَةَ مِنَ الْقُرْآنِ

 ((اللّهُمَّ! إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ جَهَنَّمَ. وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ. وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجّالِ. وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ)).

 

في الزوائد: إسناده حسن. لأن حميد الخراط، مختلف فيه. وكذلك بكر بن سليم.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'den şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize Kur'an'dan olan sureyi öğrettiği gibi bize bu dua'yı da öğretirdi: «Allahım! Cehennem azabından şüphesiz sana sığınırım. Kabir azabından da cidden sana sığınırım ve Deccal-i Mesih'in fitnesinden de gerçekten sana sığınırım. Hayat ve Ölüm fitnesinden de sana sığınırım.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadis; Müslim, Tirmizi, Ebu Davud ve  Nesai tarafından da rivayet edilmiştir.

 

AÇIKLAMA:      Zevaid yazarı bu hadisi Zevaid nevinden saymış ise de bunun sebebini anlamak mümkün değildir.

 

Avnü'l-Mabud yazarı bu hadisin izahında: Nevevi demiştir ki, Tavus bu dua'nın namazda okunmasının vacibliğine hükmederek bu duayı namazda okumayan oğluna namazı iade etmesini, yani yeniden kılmasını emretmiştir. Fakat cumhur bu dua'nın namazda okunmasının müstahablığına hükmetmiştir. Bu hadisi; Müslim , Tirmizi ve  Nesai de rivayet etmişlerdir, der.

 

Tuhfe yazarı da Tirmizi'nin rivayet ettiği bu hadisin izahında; Hayat fitnesi, insan'ın hayatı boyunca karşılaştığı şehvetler imtihanı, cahillikler sınavı, dünya malı ve servetinin imtihanı, en tehlikeli olanı da Allah korusun ölüm döşeğindeki imansız gitme tehlikesi ile ilgili imtihandır. Ölüm fitnesi ise kabirde meleklerin sorulanın cevaplayamamak ve şaşkınlığa uğramak sınavıdır. Ölüm fitnesinden maksad ölüm döşeğindeki fitne olabilir. Bu takdirde hayat fitnesi, ölüm döşeğine girinceye kadar ömür boyunca karşılaşılan diğer imtihanlardır.