SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3839 >>

DEVAM: 3- RESULULLAH (S.A.V.)'İN ALLAH'A SIĞINDIĞI ŞEYLER (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بءنُ إِدْرِيسَ عَنْ حُصَيْنٍ، عَنْ هِلاَلٍ، عَنْ فَرْوَةَ بْنِ نَوْفَلٍ؛ قَالَ: سَأَلْتُ عَائِشَةَ عَنْ دُعَاءٍ كَانَ يَدْعُو بِهِ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم. فَقَالَتْ: كَانَ  يَقُولُ ((اللّهُمَّ! إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَاعَمِلْتُ، وَمِنْ شَرِّ مَالَمْ أَعْمَلْ)).

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dua ederdi: «Allahım! İşlediğimin şerrinden ve işlemediğimden sana sığınırım.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi; Müslim, Ebu Davud ve Nesai de rivAyet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:      Resul-i Ekrem (s.a.v.) bu dua ile ümmetine ışık tutarak böyle dua etmelerini arzulamıştır.

 

İşlenmiş fiillerden maksad, ilahi afv ve mağfirete muhtaç hatalı işler işlemektir. Henüz işlenmemiş fiillerden maksad da afv ve mağfirete muhtaç şeyleri bundan sonra işlememektir. Bunların şerrine maruz kalmamak için de Allah'a sığınmanın gereği vurgulanmış oluyor.

 

Bu hadisteki dua ümmet için öğretici olduğu gibi hüsrana uğrayanlardan başka hiçbir kimsenin Allah'ın azabından kendi nefsini emin bilmemesinin gerekliliğini belirtir. Bir kavle göre bu duadan maksad başkalarının işlediği günahların şerrinin O'na dokunmasından Allah'a sığınmaktır. Çünkü yaşla kuru bir arada yandığı gibi, bazan ilahi azab geldiğinde zalimler yanında masum insanlar da o azabtan etkilenir. (Tabi ki dünyada)