SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3844 >>

DEVAM: 3- RESULULLAH (S.A.V.)'İN ALLAH'A SIĞINDIĞI ŞEYLER (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ إِسْرَائِيلَ، عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ عَمْرِو بْنِ مَيْمُونٍ، عَنْ عُمَرَ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم كَانَ يَتَعَوَّذُ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَرْذَلِ الْعُمُرِ وَعَذَابِ الْقَبْرِ وَفِتْنَةِ الصَّدْرِ. قَالَ وَكِيعٌ: يَعْنِي الرَّجُلَ يَمُوتُ عَلَى فِتْنَةٍ، لاَ يَسْتَغْفِرُ اللهَ مِنْهَا.

 

Ömer(r.a.)'den; şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), korkaklıktan, cimrilikten ve ömrün en rezil döneminden ve kalb fitnesinden Allah'a sığınırdı.

 

(Ravi) Veki' dediki: Kalb fitnesi ile bir günah işleyip de ondan dolayı Allah'tan mağfiret dilemeden ölen adamın kalbini kasdetmiştir.

 

 

Diğer tahric: Bu  hadisi Ebu Davud ve  Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:      Cübn ve Cübün, korkaklık demektir. Korkaklık, Allah yolunda cihad etmeyi, hakkı ve doğruyu söylemeyi, dinen yasak olan kötülüklerle mücadele etmeyi gölgeler ve bir çok dini vecibelerin ifasına engel olabilir.

 

BuhI ve Buhul ise cimrilik demektir. Cimri bir kimse kendisine düşen zekat, fitre ve kurban gibi dini vecibeleri ifada kusur işleyebileceği gibi nafile sadaka sayılan bir çok sosyal hizmetlerden de geri kalır.

 

Fitnetu's-Sadr, yani kalb fitnesi hadisin ravisi Veki tarafından açıklanmıştır. Buna göre tevbe etmeden ölmektir. Avnü'l-Mabud. yazannın beyanına göre İbnü'l-Cevzi de böyle yorumlamıştır. el-Eşrefi ise: Kalb fitnesi kalbin bozulması ve manevi açıdan ölmesidir, demiştir. Başka bir kavle göre kalb fitnesi; kalbi kaplayan hased, kin, husumet, bozuk akide, fena duygular gibi hastalıklardır .