SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3845 >>

4- GENİŞ KAPSAMLI DUALAR BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ. أَنْبَأَنَا أَبُو مَالِكٍ، سَعْدُ بْنُ طَارِقٍ، عَنْ أَبِيهِ؛ أَنَّهُ سَمِعَ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم، وَقَدْ أَتَاهُ رَجُلٌ فَقَالَ: يَا رَسُولَ الله! كَيْفَ أَقُولُ، حِينَ أَسْأَلُ رَبِّي؟  قَالَ ((قُلِ: اللّهُمَّ! اغْفِرْ لِي وَارْحَمْنِي وَعَافِنِي وَارْزُقْنِي)) وَجَمَعَ أَصَابِعَهُ الأَرْبَعَ إِلاَّ الإِبْهَامَ  ((فَإِنَّ هؤُلاَءِ يَجْمَعْنَ لَكَ دِينَكَ وَدُنْيَاكَ)).

 

Tarik (b. Eşyem r.a.)'den rivayet edildiğine göre bir adam Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e gelerek, Ya Resulullah! Ben Rabbim'den dilekte bulunmak istediğim zaman nasıl söyleyeyim, dediğinde Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in (adama) şöyle buyurduğuna şahid olmuştur: « De ki : اللّهُمَّ! اغْفِرْ لِي وَارْحَمْنِي وَعَافِنِي وَارْزُقْنِي = Allahumme-ğfirli ve erhamni ve afini ve erzukni. »

 

Ve Resul-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) baş parmak hariç dört parmağını birleştirerek: «Şüphesiz şunlar senin için dinini ve dünyanı tıoplar »

 

Dua’nın Meali: De ki: Allahım! Beni bağışla, bana rahmet et, beni afiyette kıl ve beni rızıklandır.

 

 

AÇIKLAMA:      Nebi (Sallallahu aleyhi ve sellem) dört parmağı ile adam'a öğrettiği dua'daki dört maddeyi kasdederek bu dua ile hem din hem dünyevi hayat ile ilgili her şeyin istendiğini ifade etmiştir.

 

Her insan günahkardır ve Allah c.c.'nun affına muhtaçtır, aksi takdirde hem dünyada rızkı azalır hemde ahirette ebedi azab'a varabilecek bir ceza ile karşılaşabilir. Allah'ın rahmeti olmasa insan kendisine verilen ni'mietlerin hiç birini hak edemiyeceği için dünyada da ahirette de mutlaka zarar ve yoksunlukla kaplı olacaktır. Dünyevi ni'metler Allah'ın rahmeti iledir, Ahirette ise Allah'ın rahmeti olmadan kişi ibadeti ile cenneti hak edemeyecektir.

Afiyet ise akıl, beden sağlığı, emniyet, hayırlı iş yapmayı, ibadetleri yerine getirmeyi faydalı olmayı zorda olan'a yardım etmeyi, düşman'a karşı koymayı ve sair şeyi sağlayan yada kolaylaştıran bir lutuftur. Rızık: İlim'den evlad'a, yiyecek'ten bineğe, eş'ten barınağa, sağlıktan itibara, heybetten hastalığa her şey rızka girer. 

 

Burada verdiğim bir kaç örnek yukarıdaki dua'nın genişliğini daraltacak kadar azdır, sadece bazı hatırlatma için verdiğim bu örnekleri yaşadıkça, öğrendikçe, başka insanlarla tanıştıkça çoğaltırsınız.