SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3851 >>

DEVAM: 5- AFİV VE AFİYET İÇİN DUA ETMEK BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ هِشَامٍ صَاحِبِ الدَّسْتَوَائِيِّ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنِ الْعَلاَءِ بْنِ زِيَادٍ الْعَدَوِيِّ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مَامِنْ دَعْوَةٍ يَدْعُو بِهَا الْعَبْدُ، أَفْضَلَ مِنَ اللّهُمَّ! إِنِّي أَسْأَلُكَ الْمُعَافَاةَ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ ـ))

 

في الزوائد: إسناد حديث أبي هريرة صحيح. رجاله ثقات. والعلاء بن زياد، ذكره ابْنِ حبان في الثقات. ولم أر من تكلم فيه. وباقي رجال الإسناد لا يسأل عَنْ حالهم لشهرتهم.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kulun; ''Allahın! Ben sen'den dünya ve ahirette afiyet dilerim'' duasından daha faziletli, edecceği bir dua yoktur.»

 

Zevaid de : Bu hadis'in senedi sahih, ravileri sikadır. Ravi el-Ala bin Ziyad'ı İbn-i Hibban sika saymıştır. Bende bu ravi hakkında konuşanı görmedim. diğer raviler ise meşhurdurlar, hakların konuşmaya gerek yoktur.

 

AÇIKLAMA:      (3848, 3849, 3850, 3851): Bu babın ilk hadisi Tirmizi tarafından da rivayet edilmiştir. En üstün ve en faziletli duanın hangisi olduğunu üç gün üst üste soran sahabiye Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bu hadiste anılan duayı tavsiye buyurması bunun ne kadar faziletli bir dua olduğunu gösterir.

 

Zevaid türünden olan ikinci hadis de iman nimetinden sonra en büyük nimetin afiyet, yani hastalıklardan, belalardan, gerek dünya hayatında ve gerekse ahiret hayatında hoşlanılmayan şeylerden selamette bulunmak olduğuna delalet eder.

 

Aişe (r.anha)'nın hadisini Tirmizi, Nesai, Ahmed ve Hakim de rivayet etmişlerdir. Bu da kadir gecesi okunacak en makbul duanın Allah'tan afiv ve mağfiret dilemek olduğuna delalet eder. Son hadis ise notta belirtildiği gibi Zevaid türünden olup sahih bir hadistir.

 

Allah cümlemize dünya ve ahiret afiyetini, mutluluğunu ihsan buyursun. Amin.