SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3852 >>

6- ''BİRİNİZ (BiR KiMSEYE) DUA ETMEK İSTEDİĞİ ZAMAN DUAYA KENDİ NEFSİNDEN BAŞLASIN'' BABI

 

حدّثنا الْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ الْخَلاَّلُ. حدّثنا زَيْدُ بْنُ الْحُبَابِ. حدّثنا سُفْيَانُ عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((يَرْحَمُنَا اللهُ، وَأَخَا عَادٍ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح، رجاله ثقات.

 

İbn-i (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dua etti, demiştir: «Allah biz'e ve Ad'in kardeşine rahmet eylesin.»

 

Zevaid de: Bu hadis'in senedi sahih, ravileri sikadır.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadiste Reslil-i Ekrem (s.a.v.) önce kendi nefsi için daha sonra da Ad'ın kardeşi için rahmet duasında bulunmuştur. Sindi: Ad'ın kardeşinden maksad Hud (a.s.)'dır, demiştir.

 

Müellif bu hadisi, Kişi dua etmek istediği zaman duaya kendi nefsinden başlamasının müstehablığı için delil göstermiştir.

 

Tirmizi de "Dua etmek isteyen kimse duaya kendi nefsinden başlar" babında, Ubeyy bin Ka'b (r.a.)'den rivayet edilen bir hadis mealen şöyledir:

 

"Resulullah (s.a.v.) bir kimseden söz edip ona dua etmek istediği zaman duaya kendi nefsinden başlardı."

 

Tuhfe yazarının beyanına göre el-Hafız. el-Fetih'te bu hadisten bahsederken Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bazan bir kimseye dua ederken kendi nefsi için dua etmediğine dair hadisleri nakletmiştir. Tuhfe yazarının da dediği gibi Hafız'ın naklettiği hadislerden çıkan sonuç şudur ki, Resul-i Ekrem (s.a.v.) bir kimseden söz edip onun için dua etmek istediği zaman bazan kendi nefsine dua ettikten sonra o kimse için dua ederdi. Bazan da duaya kendi nefsinden başlamayıp doğrudan doğruya ilgili zat için dua ederdi.