SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3740 >>

DEVAM: 34- BİR ADAMIN ÇOCUĞU OLMADAN ÖNCE KÜNYE (YANİ FALAN'IN BABASI SOYADINI) ALMASI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ شُعْبَةَ، عَنْ أَبِي التَّيَّاحِ، عَنْ أَنَسٍ؛ قَالَ: كَانَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم يَأْتِينَا فَيَقُولُ، لأَخٍ لِي، وَكَانَ صَغِيراً،  ((يَا أَبَا عُمَيْرٍ!)).

 

Enes (r.a.)'den; Şöyle demiştir Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize (yâni evimize) gelirdi ve benim bir erkek kardeşime: «Yâ Ebâ Umeyr.» buyurdu. Kardeşim küçük yaşta bir çocuk idi.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu babın ilk hadisi Zevaid nevindendir. Aişe (r.anha)'nın hadisini Ebu Davud da rivayet etmiştir. Enes (r.a.)'ın hadisi 3720 numarada geçti. Bu hadisler çocuğu olmayan bir kimseye Ebu falan şeklinde künye, yani soyadı vermenin caizliğine delalet eder.

Nebi (s.a.v.)'in Aişe (r.anha)'ya Ümmü Abdillah, yani Abdullah'ın anası künyesini vermesinin şu münasebetle olduğu, Ebu Davud'un rivayetinden anlaşılmaktadır: Aişe (r.anha) 'nın kız kardeşi Esma (r.anha)'nın Abdullah isimli oğlu vardı: Aişe (r.anha), Abdullah (r.a.)'ın teyzesi oluyordu. Teyze de ana gibi olduğu için Ümmü Abdillah künyesini alması uygun görülmüştür. Kaldı ki künye bir özel isim mahiyetindedir. Böyle bir künye alabilmek için künyenin lügat manasının o kişide bulunması şart değildir.

Sindi: Suhayb (r.a.)'ın hadisinin şerhinde şu bilgiyi verir:

 

Nebi (s.a.v.)'in Yahya isminde çocuğu olmayan Suhayb (r.a.)'a Ebu Yahya, yani Yahya'nın babası şeklinde künye ve soyadı vermesinden anlaşılıyor ki, böyle künye vermenin doğruluğu; künye sahibinin çocuğunun bulunmasına bağlı değildir. Yani çocuğu olmasabile böyle künye verilebilir.

 

İlk hadisin ravisi Hamza bin Suhayb bin Sinan, babasından rivayette bulunmuş olup kendisinden de oğlu Abdullah rivayet etmiştir. İbn-i Hibban onu güvenilir ravilerden saymıştır. Onun rivayetini İbn-i Mace almıştır.