SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3741 >>

35- LAKABLAR BABI

 

"ve birbirinizi kötü lakablarla çağırmayınız"  Elkab: Lakab'ın çOğuludur. Lakab, bundan önceki babta belirtildiği gibi bir kimseye verilen ve lügat manası itibariyle övme veya yermeyi ifade eden özel isimdir. Şemsüddin ve Nuruddin adlan gibi. Şemsüddin bir kimseye takılan özel isim olup, lügat manası din'in güneşi, demektir. Nuruddin de din'in nuru demektir.

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ إِدْرِيسَ، عَنْ دَاوُدَ، عَنِ الشَّعْبِيِّ، عَنْ أَبِي جَبِيرَةَ ابْنِ الضَّحَّاكِ؛ قَالَ: فِينَا نَزَلَتْ، مَعْشَرَ الأَنْصَارِ: وَلاَ تَنَابَزُوا بِالأَلْقَابِ. قَدِمَ عَلَيْنَا النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم، وَالرَّجُلُ مِنَّا لَهُ الاِسْمَانِ وَالثَّلاَثَةُ. فَكَانَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم، رُبَّمَا دَعَاهُمْ بِبَعْضِ تِلْكَ الأَسْمَاءِ. فَيُقَالُ: يَا رَسُولَ اللهِ! إِنَّهُ يَغْضَبُ مِنْ هذَا. فَنَزَلَتْ: وَلاَ تَنَابَزُوا بِالأَلْقَابِ.

 

Ebû Cebire bin ed-Dahhâk (r.a.)'den; Şöyle demiştir: وَلاَ تَنَابَزُوا بِالأَلْقَابِ  "...ve birbirinizi kötü lâkablarla çağırmayınız" âyeti biz Ensar cemaatı hakkında indi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize (yâni Mekke'den Medine-i Münevvere'ye) teşrif etti. O zaman bizden olan adamın iki üç adı bulunuyordu. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de bazen adamlara bu adların birisiyle seslenirdi de: Yâ Resulallah! O bu ad (ile çağırılmak) dan kızıyor, deniliyordu. Bunun üzerine!

 

وَلاَ تَنَابَزُوا بِالأَلْقَابِ   " ...ve biribirinizi kötü IâkablarIa çağırmayınız...*'[Hucurat 11] ayeti indi.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadis Tirmizi, Ebu Davud ve Ahmed tarafından da rivayet olunmuştur. Bu hadis, müslümanlara kötü lakab takmanın ve ona hoşlanmayacagı bir lakab ile seslenmenin caiz olmadığına dehUet eder. Hadiste 'anılan ayet de aynı hükmü ifade eder.