SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3758 >>

DEVAM: 41- ŞİİR (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عِيسى بْنُ يُونُسَ عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمنِ ابْنِ يَعْلَى، عَنْ عَمْرِو بْنِ الشَّرِيدِ، عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ: أَنْشَدْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم، مِائَةَ قَافِيَةٍ مِنْ شِعْرِ أُمَيَّةَ بْنِ أَبِي الصَّلْتِ. يَقُولُ بَيْنَ كُلِّ قَافِيَةٍ  ((هِيهِ))  وَقَالَ  ((كَادَ أَنْ يُسْلِمَ)).

 

Amr bin eş-Şerîd'in babası (eş-Şerîd bin Süveyd es-Sakafi) (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e Ümeyye bin Ebi's-Salt'ın şiirinden yüz kâfiye (beyit) okudum. O, her kâfiye (beyit) arasında:

«Devam et», buyuruyordu ve (sonra): «Ümeyye müslüman olmaya yaklaşmıştı», buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:      Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim ve Tirmizi de rivayet etmiştir. AMr (r.a.)'ın hadisi ise Müslim tarafından da rivayet olunmuştur.

 

Birinci hadiste sözü edilen Lebid bin Rabia (r.a.), Arabların en büyük şairlerinden ve Muallakat-ı Seb'a sahibIerindendir. Bir mısrası hadiste anılan şiiri on beyittir. Bu mısra şiirinin ilk beytinin birinci mısrasıdır. İkinci mısrası da şöyledir: "ve her nimet şüphesiz gidicidir.''

 

Lebid (r.a.), muhadramün'dandır. Yani hem cahiliyet devrini hem de İslam hayatını yaşamış olup her iki dönemde de eşraftan sayılmış bir şahsiyettir. Lebid'in ka vmini temsilen Benu ea'fer bin Kılab hey'eti Medine-i Münevvere'ye gelip müslümanlığı kabul ettiği yıl Lebid de müslüman olmuş ve sahabilik şerefine mazhar olmuştur. Bilahare Küfe'ye yerleşerek hicretin 41. yılı 140 yaşında iken bir rivayete göre 157 yaşında iken vefat etmiştir. Onun faziletlerinden birisi; Müslümanlığı kabul ettikten sonra şiir söylemeyi bırakarak; Kur'an bana kafidir, demesidir.

 

Ümeyye bin Ebi's-Salt da cahiliyet devrinin meşhur şairlerindendir. Allah'ın birliğine. ahiret gününe inananlardan idi. Vakıdi'nin beyanına göre bu şair hayatının gençlik döneminde bir ara Allah'ın birliğine inanarak imanını şiirlerinde dile getirmiş. Sonra Nebilik iddiasında bulunmuş ve son zamanlannda imanını da bırakarak tamamen dalalete sapmıştır. Hatta bir rivayete göre A' raf süresinin 175. ayeti onun hakkında inmiştir.

İkinci hadiste geçen "Hihi" konuşmacının sözüne devam etmesini istemek anlamında kullanılan bir kelimedir. Hadisten maksad şudur: Nebi (s.a.v.), Ümeyye'nin şiirini beğenmiş ve okunmasına devam edilmesini eş-Şerid (r.a.)'den istemiştir. Çünkü Nevevi' nin de beyan ettiği gibi o şiirde Allah'ın varlığı ve ölümden sonra dirilme gerçeği dile getirilmişti.

 

BU HADİSLERDEN ŞU HÜKÜMLER ÇIKAR:

 

MübalAğa. aşınlık, yalan ve uygunsuz ifadeler taşımayan şiirleri okumak ve dinlemek caizdir. Bu nevi şiirler ister cahiliyet devrine ait olsun ister İslam dönemine ait olsun fark etmez.