SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3761 >>

DEVAM: 42- KERAHAT EDİLEN (YANİ CAİZ SAYILMAYAN) ŞİİR (ÇEŞİDİNİN BEYANI) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عُبَيْدُ اللهِ عَنْ شَيْبَانَ، عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ عَمْرِو بْنِ مُرَّةَ، عَنْ يوسُفَ بْنِ مَاهَكَ، عَنْ عُبَيْدِ بْنِ عُمَيْرٍ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ:  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((إِنَّ أَعْظَمَ النَّاسِ فِرْيَةً، لَرَجُلٌ هَاجَى رَجُلاً، فَهَجَا الْقَبِيلَةَ بِأَسْرِهَا. وَرَجُلُ انْتَفَى مِنْ أَبِيهِ، وَزَنَّى أُمَّهُ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح. رجاله ثقات. وعبيد الله هو ابْنِ موسى القيسيّ أبو محمد. وشيبان هو ابْنِ عبد الرحمن النحويّ، أبو معاوية المؤدب. والأعمش هو سليمان بن مهران. وفي الإسناد أربعة من التابعين، يروي بعضهم عَنْ بعض.

 

Âişe (r.anhâ)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Şüphesiz en büyük iftiracı insan; (şiiriyle) bir adamı hiciv (yerip) edip de bu meyanda adamın mensup olduğu kabilenin tümünü (şiiriyle) hiciv eden kişi ve babasından olmadığını ileri sürerek anasını zina ile itham eden adamdır.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahlh olup ravileri güvenilir zatlardır. Ravi Ubeydullah, İbn-i Musa el-Kaysi Ebu Muhammed'dir. Ebi Şeyban da, İbn-i Abdirrahman en-Nahavi Ebu Muaviye el-Müeddeb'dir. Ravi el-A'meş ise Süleyman bin Mihran'dır. Senedde biribirinden rivayet eden dört tAbit bulunur.

 

 

AÇIKLAMA:      Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini; Buhari, Müslim. Tirmizi ve Ebu Davüd da rivayet etmişlerdir. Bu hadisi müellifin şeyhi Ebu Bekr'e üç zat rivayet etmiştir. Bunlardan Hafs hadisteki; J.:.t- cümlesini rivayet etmemiştir. Bu cümle Tirmizi' nin rivayetinde de mevcuttur. Cümledeki !iiI 'Veri" masdarından türemedir. Veri. insanın içini çürütüp yiyen bir hastalığa denilir ve bu hastalığa yakalanma anlamında kullanılır.

 

Sa'd (r.a.)'ın hadisi; Müslim ve Tirmizi tarafından da rivayet olunmuştur. Son hadis ise Zevaid nevindendir.

El-Hafız, Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisinin izahı böıümunde; Bu hadisin zahirine göre her nevi şiir kötüdür. Fakat bu hüküm umumi değildir. Çünkü Allah ve Resulünü övücü şiirler, insanları takvaya, Allah'ı anmaya, O'nun yoluna teşvik eden şiirler, vaaz ve nasihat mahiyetinde olup ifrata kaçmayan şiirler bu hükümden müstesnadır, der.

Bu hüküm, ahlaksızlığa dalkavukluğa ve haksız hicivlere dair veya aşın övgüye yol açan şiirler gibi kısma Aittir.

 

Hadislerdeki ''Kişinin içinin şiir ile dolması" ifadesinden kas dedilen mana hakkında Nevevi şöyle der: Yani adam şiirlere öyle ağırlık verir ki, şiir onu Kur'an-ı Kerim ve dini ilimlerle meşgulolmaktan alıkor. Böylece şiire dalmak mezmumdur, yani yerilmeye mahkumdur. Şayet Kur'an-ı Kerim, hadisler ve diğer dini bilgilerle iştiğalı ve bilgisi daha çok olup bunun yanında biraz şiir de bellerse bunda bir sakınca olmaz. Çünkü böyle bir kimsenin içi şiirle dolu sayılmaz.