SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3767 >>

DEVAM: 44- GÜVERCİN İLE OYNAMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو نَصْرٍ، مُحَمَّدُ بْنُ خَلَفٍ الْعَسْقَلاَنِيُّ. حدّثنا رَوَّاد بْنُ الْجَرَّاحِ. حدّثنا أَبُو سَاعِدٍ السَّاعِدِيُّ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ قَالَ: رَأَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم، رَجُلاً يَتْبَعُ حَمَاماً.  فَقَالَ ((شَيْطَانٌ يَتْبَعُ شَيْطَاناً)).

 

في الزوائد: في إسناده رواد بن الجراح، وهو ضعيف.

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir güvercinin arkasında giden (onunla oynayan) bir adam gördü ve:  «(Şu adam) bir şeytanı izleyen bir şeytandır.» buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Revvad bin el-Cerrah zayıf bir ravidir.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu babın hadisleri Zevci.id nevindendir. Yalnız Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi Ebu Davud ve İbn-i Hibban tarafından da rivayet edilmiştir.

Hamam: Erkek güvercindir. Hamame de dişisidir.

 

Kuşun ve güvercin in arkasında giden onunla oynayan kişiye şeytan denilmesinin sebebi; faydasız şeyle meşgulolması ve hak yoldan uzaklaşmasıdır. Kuşa ve güvereine şeytan denilmesi sebebi ise; bir insanın gafletine ve Allah'ı anmaktan uzaklaşmasına vasıta olmasıdır.

 

Nevevi: Bir güvercini uçurmak ve onunla oynamak ıçın edinmek sıhhatli görüşe göre mekruhtur. Hele kumar oynamak için edinmek ise kesinlikle haramdır ve böyle yapanın şahidliği kabul olunmaz. Şayet yumurtası veya yavrulanması gibi meşru bir maksad için güvercin edinirse caizdir. demiştir.