SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3768 >>

45- BİR KİMSENİN YALNIZ BAŞINA KALMASININ MEKRUHLUĞU BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ عَاصِمِ بْنِ مُحَمَّدٍ، عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((لَوْ يَعْلَمُ أَحَدُكُمْ مَا فِي الْوَحْدَةِ، مَا سَارَ أَحَدٌ بِلَيْلٍ وَحْدَهُ)).

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine güre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Eğer herkes yalnız başına yolculuk etmekteki sakıncaları bilseydi hiç kimse yalnız başına gece yolculuğu etmezdi.»

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi; Buhari, Tirmizi, Nesai ve Ahmed benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir. Alimler bu hadisi yalnız başına. yolculuk etmek manasına yorumlamışlardır.

 

Tıybi: tfade tarzının zahiren uygun olanı, gece kaydının olmayışı idi. Fakat gece yolculUğU tehlikeleri daha çok olduğu için bu kayıt konulmuştur, der.

 

El-Hafız' ın beyanına göre İbnü'l-Münir: Savaş yararına gece yolculuğu normal yolculuktan farklı olup, özellik taşır. Bu hadis normal yolculuk hakkındadır. Nebi (s.a.v.) Hendek savaşında Zübeyr (r.a.)'ı yalnız başına geceleyin casus olarak Beni Kurayza tarafına göndermesine dair Cabir (r.a.)'ın hadisi zaruret halinde ve ancak bir kişinin gitmesinde yarar görülen durumlarda bir kişinin yalnız başına gece yolculuğu etmesinin caizliğine delalet eder. Mesela savaşta gözcü veya casus göndermek gibi. Yalnız başına gece yolculuğu etmenin yasaklığı ise bu gibi durumların dışında kalan hallere mahsustur. Şöyle de olabilir: Yalnız başına yolculuk etmenin caizliği yolculuğa ihtiyaç bulunup yolculuk etmenin emniyeti haline mahsustur. Yasaklık hükmü ise zarıiretin bulunmadığı ve yolculuğun tehlikeli olduğu duruma mahsustur, demiştir.