SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3771 >>

DEVAM: 46- YATMA ZAMANINDA ATEŞİ SÖNDÜRMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ نُمَيْرٍ عَنْ عَبْدِ الْمَلِكِ، عَنْ أَبِي الزُّبَيْرِ عَنْ جَابِرٍ؛ قَالَ: أَمَرَنَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم وَنَهَانَا. فَأَمَرَنَا أَنْ نُطْفِئَ سِرَاجَنَا.

 

Câbir (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize (bâzı şeyleri) emretti ve (bazı şeyleri) yasakladı. Bu meyanda (uyumak istediğimiz zaman) lambamızı söndürmemizi emretti,

 

 

AÇIKLAMA:      İbn-i Ömer (r.a.) ile Cabir (r.a.)'ın hadisi, Nesai hariç Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet olunmuştur. Cabir (r.a.)'ın hadisi bazı ri vayetlerde uzun olup verilen emirler anlatılmaktadır. Ebü Musa (r.a.)'ın hadisini Buhari de rivayet etmiştir.

İbnü'l-Arabi; Ateşin bize düşman sayılması sebebi şudur: Ateşte bizim için bir takım yararlar var ise de tedbir alınmadığı takdirde hem vücüdumuza hem de mallarımıza zarar verir. Onun için düşman hükmündedir. demiştir.

 

Kurtubi de: Bu hadislerdeki emir ve nehiy, irşad içindir. Yani doğru ve emniyetli yolu gösterir. Bu emirler mendubluk için olabilir, demiştir.

Nevevi de: Bu emir, dünyamızla ilgili yararları ihtiva ettiği için irşad mahiyetindedir. Bununla beraber bu emirlerde dini yararlar da vardır. Çünkü canı ve malı korumak dini bir ödevdir, demiştir. Nevevi ilk hadisin izahı bölümünde şöyle der:

Yatacağınız zaman evlerinizde ateş bırakmayın emri umümidir. Lamba gibi ışıklar da bu emre girer. Mescidlerde ve başka yerlerde bulunan kandillere gelince eğer bir yangına sebebiyet vermesi tehlikesi varsa bu hükme girer. Fakat ekseriyetle böyle bir tehlikeye yol açmaz. Şayet yangın tehlikesi yok ise söndürülmemesinde dini bir sakınca olmadığı kanısındayım. Çünkü Nebi (s.a.v.)'ın beyan buyurduğu yangın tehlikesi olmaz.

 

El-Hafız, Medine-i Münevvere'de yandığı ha. bel' verilen evin kimlere ait oldugu yolunda bir bilgi edinemediğini ifade etmiştir.