SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3772 >>

47- YOL ÜZERİNDE KONAKLAMANIN YASAKLlĞI BAB!

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ. أَنْبَأَنَا هِشَامٌ عَنِ الْحَسَنِ، عَنْ جَابِرٍ؛ قَالَ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((لاَ تَنْزِلُوا عَلَى جَوَادِّ الطَّرِيقِ، وَلاَ تَقْضُوا عَلَيْها الْحَاجَاتِ)).

 

Câbir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: İşlek yol üzerinde konaklamayınız ve üzerinde ihtiyaçlarınızı gidermeyiniz (yâni abdest bozmayınız).»

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisin bir benzeri Taharet kitabının 21. babında geçti. Bu hadis yollar üzerinde konaklamanın ve abdest bozmanın yasaklığına delalet eder. Sindi: Yırtıcı hayvanların ve davarların özellikle gece vaktinde yollardan geçtiğine dair hadis rivayetleri vardır, der. Bu itibarla yol üzerinde konaklamak hem tehlikelidir, hem de gelen geçenlere sıkıntı verir. Yol üzerinde abdest bozmak da, oradan geçenlerin lanetlemesine yol açtığı gibi onlara bir eziyettir.

 

Zevaid yazarı bu hadisi Zevaid nevinden saymamış ise de ;:ı,y nı metne kalan Kütüb-i Sitte'de rastlamadım. Ancak Ebu Davud, Cihad kitabının 63. babında kısmen benzer bir hadis rivayet etmiştir. Avnü'l-Mabud yazanın beyanına göre Nesai de benzerini rivayet etmiştir.

 

Hadisin senedi munkatidir. Çünkü Ebu Zur'a 'nın beyanına göre el-Hasan, Cabir bin Abdillah (r.a.)'den hadis işitmemiştir.