SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3773 >>

48- BİR BİNEK HAYVANINA ÜÇ KİŞİNİN BİNMESİ BABI

 

Abdullah bin Ca'fer (bin Ebî Tâlib) (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir yolculuktan geldiği zaman biz Onu karşılamaya götürü İüyorduk. (Bir defa) ben ve Hasan veya Hüseyin (O'nu) karşılamaya götürüldük. Abdullah bin Cafer demiştir ki: O, birimizi önüne, diğerini de terkisine aldı ve nihayet böylece Medine'ye vardık.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Müslim, Ebü Davüd ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Hadis, bir binit hayvanına üç kişinin birlikte binmesinin ve binicinin bunlardan birisini önüne, diğerini de terkisine almasının caizliğine delalet eder. Tabii, hayvanın gücünün buna yetmesi şarttır. Aksi takdirde caiz değildir.

 

Nevevi: Binit hayvanı üç kişiyi taşıyabilir durumda olduğu zaman hepsinin birlikte binmesinin caizliği husüsunda alimler ittifak halindedir. Kadı iyaz, hayvanın gücü yetse bile üç kişinin beraber binmesinin caiz olmadığını bazı alimlerden nakletmiş ise de bu görüş geçersizdir, demiştir. El-Hafız da demiş ki, hayvanın gücü yetmediği halde üç kişinin binmesinin caizliği ve gücü yettiği halde üç kişinin binmesinin caiz olmadığı yolunda kimse açık bir hüküm beyan etmemiştir. Caiz olmadığına dair nakiller, hayvanın takatının yetmemesi haline yorumlanır ve caiz oldUğuna dair nakiller de hayvanın takatının yetmesi durumuna yorumlanır.