SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3778 >>

DEVAM: 51- KİMİN BERABERİNDE OKLAR VAR İSE (BiR MÜSLÜMANI YARALAMAMASI İÇİN) OKLARIN TEMRENLERİNDEN TUTSUN, BABI

 

حدّثنا مَحْمُودُ بْنُ غَيْلاَنَ. حدّثنا أَبُو أُسَامَةَ عَنْ بُرَيْدٍ، عَنْ جَدِّهِ أَبِي بُرْدَةَ، عَنْ أَبِي مُوسى، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم  قَالَ ((إِذَا مَرَّ أَحَدُكُمْ فِي مَسْجِدِنَا أَوْ فِي سُوقِنَا، وَمَعَهُ نَبْلٌ، فَلْيُمْسِكْ عَلَى نِصَالِهَا بِكَفِّهِ، أَنْ تُصِيبَ أَحَداً مِنَ الْمُسْلِمِينَ بِشَيْءٍ. أَوْ فَلْيَقْبِضْ عَلَى نِصَالِهَا)).

 

Ebû Musa (el-Eş'arî) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Biriniz, yanında ok varken mescidimizden veya çarşımızdan geçtiği zaman herhangi bir müslümana değmemesi için eliyle temrenlerinden tutsun (da öyle geçsin) veya elini temrenlerin üstüne koysun..

 

 

AÇIKLAMA:      Bu babın hadisleri; Buhari. Müslim ve Ebu Davud tarafından da rivayet edilmiştir.

Siham: Sehm'in çoğuludur, aklar demektir.

NısiU: NasI'ın çoğuludur. Nasl, okun ucundaki demirdir. Buna temren deriz.

Neb} de Siham-i Arabiyye denilen Arap oklarıdır.

Mescid-i Nebevi'den oklarla geçen zatın bunu sadaka olarak müslümanlara dağıttığı Ebu Davud'un rivayetinde belirtilmiştir. Bu rivayet sadakanın ınescidde verilmesinin caizliğine delalet eder.

 

Hadiste geçen -Bizim mescidimiz veya çarşımız'" ifadesinden maksad, müslümanların mescidIeri ve çarşılarıdır. Yani sadece Medine-i Münevvere de bulunan Mescid-i Nebevi ve oranın çarşısı kasdedilmemiştir. Bu cümler in manası açıktır. Gerek mescidden gereksE' çarşıdan geçen bir kimsenin yanında aklar varsa herhangi bir müslümanı yaralamaması, indtmemesi için oklarm demir aksamından tutması veya ellerini bunun üzerine koyması emredilmiştir.