SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3781 >>

DEVAM: 52- KUR'AN-I KERİM'İ OKUMANIN SEVABI BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ بَشِيرِ بْنِ مُهَاجِرٍ، عَنِ ابْنِ بُرَيْدَةَ، عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ:  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((يَجِيءُ الْقُرْانُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ كَالرَّجُلِ الشَّاحِبِ. فَيَقُولُ: أَنَا الَّذِي أَسْهَرْتُ لَيْلَكَ، وَأَظْمَأْتُ نَهَارَكَ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح، رجاله ثقات.

 

İbn-i Büreyde'nin babası (Büreyde) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kur'ân, kıyamet günü (hastalık veya yolculuk gibi bir sebebten dolayı) rengi değişmiş adam şeklinde gelir ve (okuyucusuna): Seni gece uykusuz ve gündüz susuz bırakan benim diyecektir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahlh olup ravileri güvenilir zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:      Zevaid nevinden olan bu hadisin izahı bölümünde Süyuti şöyle der: Şahıb adam; hastalık veya yolculuk gibi bir nedenle rengi ve bedeni değişmiş olan kimsedir. Kur'an-ı Kerim'in ahirette bu şekilde gelmesinin sebebi, okuyucusunun dünyadaki durumuna benzemesi için olabilir veya şundan dolayı olabilir: Kur'an ehli olan bir kimse, dünyada iken Kur'an-ı Kerim'i okumaya, ezberlemeye ve O'nunla amel etmeye enerjisini harcamasından dolayı rengi değiştiği ve benzi gittiği gibi ahirette Kur'an-ı Kerim'de ona şefaat etmekle yüce mertebelere erişmesi için mesai harcadığını ona sezdirmek için böyle bir adam şeklinde görülür.

Allah (Azze ve Celle) biz günahkar kullarını da Kur'an-ı Kerim ehlinden saysın.