SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3780 >>

DEVAM: 52- KUR'AN-I KERİM'İ OKUMANIN SEVABI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا عُبَيْدُ اللهِ بْنُ مُوسى. أَنْبَأَنَا شَيْبَانُ عَنْ فِرَاسٍ، عَنْ عَطِيَّةَ، عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((يُقَالُ لِصَاحبِ الْقُرْآنِ، إِذَا دَخَلَ الْجَنَّةَ: اقْرَأْ وَاصْعَدْ. فَيَقْرَأُ وَيَصْعَدُ، بِكُلِّ آيَةٍ، دَرَجَةً. حَتَّى يَقْرَأَ آخِرَ شَيْءٍ مَعَهُ)).

 

في الزوائد: في إسناده عطية العوفيّ، وهو ضعيف.

 

Ebu Saîd-i  Hudrî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur; «Kur'ân ehline, cennete gireceği zaman:.

 

Oku ve (cennetin mertebelerine) yüksel, denilecektir. Bunun üzerine okumaya başlayacak ve Kur'ân'dan bildiğini bitirinceye kadar her âyete karşılık bir derece yükselecektir.

 

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Atiyye el-Avfl zayıftır.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisin benzerini Ebu Davud ve Tirmizi, Abdullah bin Amr (r.a.)'den rivayet etmişlerdir.

Ebu Davud'un "Kur'an okumanın tertilinin müstehablığı" babında rivayet ettiği hadisin meali şöyledir: "(Ahirette) Kur'an ehline: Oku ve yükseL. (Okurken) de dünyada nasıl acele etmeksizin okuduğun gibi tertil ile (yani acele etmeksizin) oku. Çünkü (cennette) senin konağın, okuyacağın son ayetin bitireceği yerdir, denilecektir.''

 

Avnü'l•Mabud yazarı da bu hadisin izahı bölümünde özetle şöyle der: Cennetteki derecelerin Kur'an-ı Kerim ayetlerinin sayısı kadar olduğuna dair hadis rivayet olunmuştur. Ed-Dani demiştir ki: Alimler Kur'an-ı Kerim ayetlerinin altı bin olduğu hususunda ittifak etmişler. Fakat altı binden sonraki sayı hususunda ihtilaf etmişlerdir: Bunun 204, 214, 219, 225 ve 236 ayet olduğuna dair değişik görüşler vardır.

 

Avnü'l-Mabüd yazarı daha sonra: Bu hadisten anlaşılıyor ki, bu muazzam sevaba ancak Kur'an-ı Kerim'i ezberleyip de usülüne uygun biçimde ve hatasız okuyanlara verilir, der.

Hattabi de: Kur'an-ı Kerim'in tamamını okuyabilenler, cennetin en yüksek mertebesine erişirier. Bir kısmını okuyabilenler ise buna göre yükselirler, demiştir.

Tıybi de: Kur'an ehlinin cennette yükselişleri sonsuzdur.

 

Çünkü dünyada iken Kur'an'ı hatmettikçe tekrar başından okumaya devam ettiği gibi cennette de devamlı okuyacak ve devamlı yükselecektir. Bu yükselişin nihayeti yoktur. Kur'an ehlinin cennette okumaya devam etmeleri onların cennet nimetlerinden zevk duymalannı engellemez. Bilakis bu okuyuş onlara en büyük lezzet ve zevk kaynağı olur, demiştir.

 

Avnü'l-Mabüd yazarı bundan sonra sözlerine devamla: Bazı alimler demişler ki; Kur'an-ı Kerim ile amel edenler, yani durum ve davranışIarını O'na uydurup yaşantılarını bu ölçüye göre düzenleyenler, Kur'an okumasını bilmeseler bile devamlı okuyormuş gibidir. Kur'an ile amel etmeyenler, yani yaşantılarını O'na göre düzenlemeyenler ise devamlı okusalar bile hiç okumamış gibi sayılır. Bu itibarla sırf okuyup ezberlemek cennetteki yüce mertebelere erişmeye vesile olmaz. Önemli olan, O'nunla amel etmektir.