SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3866 >>

DEVAM: 13- DUADA ELLERİ HAVAYA KALDIRMAK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ. حدّثنا عَائِذُ بْنُ حَبِيبٍ عَنْ صَالِحِ بْنِ حَسَّانَ، عَنْ مُحَمَّدِ ابْنِ كَعْبٍ الْقُرَظِيِّ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛

 قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((إِذَا دَعَوْتَ اللهَ، فَادْعُ بِبُطُونِ كَفَّيْكَ. وَلاَ تَدْعُ بِظُهُوِرِهَما. فَإِذا فَرَغْتَ، فَامْسَحْ بِهِمَا وَجْهَكَ)).

 

İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Allah'a dua ettiğin zaman ellerinin içlerini açarak dua et ve ellerinin ters yüzünü havaya kaldırarak dua etme. Sonra dua'nı bitirince ellerini yüzüne sür.»

 

Diğer tahric: Ebu Davud ve Hakim tahric ettiler.

 

EBU DAVUD HADİSİ VE İZAH İÇİN TIKLAYIN

 

AÇIKLAMA:      Birinci hadiste geçen "Hayiyyun" haya edici manasınadır. İstihya da utanmak demektir. Bilindiği gibi bu iki kavram yüce Allah hakkında caiz değildir. Çünkü utanmak, sıkılmak insanda görülen bir infial ve değişikliktir. Bu itibarla bu iki kelime mecazi manada kullanılmıştır. Haya eden bir kimse müşkil duruma düşmemek için istenen şeyi verir. Yüce Allah ise kendi kerem ve lutfu ile ikramda bulunur. Şu halde bu kelimeler ile kasdedilen mana; Allah'ın ihsan ve ikramda bulunması, kulun istediğini vermesi demektir. Bu hadiste geçen "Suran" da boş demektir.

Bu hadis, dua ederken elleri havaya kaldırmanın müstehablığına delalet eder.

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisinde ise dua ederken ellerin içinin göğe doğru olacak şekilde havaya kaldırılması emredilmektedir. Çünkü bu vaziyet yüce Allah'a yakanş ve yalvanş haline yakışır. Ellerin içi yere dönük olup tersinin havaya doğru çevirilmesi de yasaklanıyor. Çünkü bu durum, önemsizljğin ve isteksizliğin belirtisi sayılır.

 

El-Menhe! yazarı bu hadlsin şerhinde özetle şöyle der: Bu hadisin zahirine göre kişi ister bir hayırlı şeyi isterken, ister bir şerrin def'ini taleb ederken ellerin iç kısmını semaya doğru açacaktır. Tıybi de hadisi böyle yorumlamıştır. Fakat el-Hafız, bu hadisi hayırlı bir iş için dua etme haline yorumlamış ve bir şerrin def'i için dua edilirken elin ters yüzünün havaya kaldırılacağını ve böyle yapmanın sünnet cılduğunu, çünkü Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığını söylemiştir. Bu hadiste dua bitince ellerin yüze sürülmesi emredilmiştir. Çünkü dua. ediliirken rahmet, Allah'a açılan ellerin üzerine iner. Bu itibarla eller yüze sürülünce rahmet yüze de ulaşır.

 

HADİSLERDEN ÇIKAN HÜKÜMLER:

 

1- Dua edilirken eller havaya kaldırılmalıdır.

2- Duada ellerinJçinin havaya ve ters yüzünün yere doğru gelecek şekilde açılması sünnettir.

3- İkinci maddede yazılanın tersini yapmak yasaktır.

4- Dua bittikten sonra ellerin iç kısmını yüze sürmek sünnettir.