SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3870 >>

DEVAM: 14- ADAMIN SABAH VE AKŞAM OKUYACAĞI DUA BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بِشْرِ. حدّثنا مِسْعَرٌ. حَدَّثَنَا أَبُو عَقِيلٍ عَنْ سَابِقٍ، عَنْ أَبِي سَلاَّمٍ، خَادِمِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم؛ قَالَ ((مَا مِنْ مُسْلِمٍ، أَوْ إِنْسَانٍ، أَوْ عَبْدٍ يَقُولُ، حِينَ يُمْسِي وَحينَ يُصْبِحُ: رَضِيتُ بِاللهِ رَبّاً، وَبِالإِسْلاَمِ دِيناً. وَبِمُحَمَّدٍ نَبِيّاً، إِلاَّ كَانَ حَقَاً عَلَى اللهِ أَنْ يُرْضِيَهُ يَوْمض الْقِيَامَةِ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح. رجاله ثقات.

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in hizmetçisi Ebu Sellam (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Akşam'a ulaştığı zaman ve sabaha ulaştığı zaman: Raditu billah'i Rabben ve bi'l-İslami dinen ve bi Muhammedi Nebiyyen'' diyen hiç bir müslüman veya insan yada kul yoktur ki kıyamet günü o kimseyi razı etmek Allah üzerinde bir hak olmasın.»

 

Zikrin Meali: Rab olarak Allah'ı (C.C.), din olarak İslam'ı Nebi olarak da Muhammed'i (s.a.v.) seçtim.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih olup ravileri güvenilir zatlardır.

 

AÇIKLAMA:      Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi ile Osman (r.a.)'ın hadisi; Tirmizi. Ebu Davud ve  Nesai tarafından da rivayet edilmiştir. Ebu Sellam (r.a.)'ın hadisi ise notta belirtildiği gibi Zevaid türündendir. Bunun bir benzerini Müslim, Ebu Davud ve Nesai, Ebu Said-i Hudri (r.a.)'den rivayet etmişlerdir. Onların rivayetlerine göre; kim anılan zikri söylerse cennet o kimse için vacib olur, yani cennete girmeye hak ve liyakat kazanmış olur. Bilindiği gibi hiç bir kulun Allah üzerinde bir hakkı olamaz. Çünkü kul ömür boyunca başını secdeden kaldırmazsa ve O'na hiç isyan etmezse bile Allah'ın verdiği ni'metlerin şükrünü eda etmekten acizdir. Bu itibarla hadiste geçen "Hak" kelimesi Va'd ve söz vermek veya liyakat manasına yorumlanır. Bu duruma parantez içi ifade ile işaret ettim.

 

Rab olarak Allah'ı seçmenin manası O'nun varlığına tekliğine inanmak, O'na ortak koşmamak, O'nun kaza ve kaderine rıza göstermek ve O'na kulluk etmek demektir. Hadislerdeki cümlelerin manaları açık olduğu için başka bir açıklamaya lüzum görmüyorum. Bu hadisler her müslümanın sabah ve akşam söylemesi çok faziletli olan bazı zikirleri beyan eder.