SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3869 >>

DEVAM: 14- ADAMIN SABAH VE AKŞAM OKUYACAĞI DUA BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا أَبُو دَاوَدَ. حدّثنا ابْنُ أَبِي الزِّنَادِ عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبَانِ بْنِ عُثْمَانَ؛ قَالَ: سَمِعْتُ عُثْمَانَ بْنَ عَفَّانَ يَقُولُ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ ((مَا مِنْ عَبْدٍ يَقُولُ، فِي صَبَاحِ كُلِّ يَوْمٍ، وَنَسَاءِ كُلِّ لَيْلَةٍ: بِسْمِ اللهِ الَّذِي لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيٍْْ فِي الأَرْضِ وَلاَ فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ، ثَلاَ ثَ مَرَّاتٍ، فَيَضُرَّهُ شَيْءٌ)).

 

Osman bin Affab (r.a.)'den rivayet edildiğine göre kendisi Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Her günün sabahında ve gecenin akşamında:

 

بِسْمِ اللهِ الَّذِي لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيٍْْ فِي الأَرْضِ وَلاَ فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ ''Bismillahi'l-lezi la yedurru mea-smihi şey'un fi'l-Ardi ve la fi's-semai ve huve's-semi'u'l-Alim''     zikrini üç defa söyleyip de kendisine herhangi bir şey zarar veren hiç bir (mu'min) kul yoktur.» buyruğu işitmiştir.

 

Zikrin meali: Allah'ın adıyla. Öyle Allah ki O'nun ismiyle beraber ne yerde bulunan ne de gökte olan hiçbir şey zarar vermez.Ve O işitendir, bilendir.

 

قَالَ وَكَانَ أَبَانٌ قَدْ أَصَابَهُ طَرَفٌ مِنَ الْفَالِجِ. فَجَعَلَ الرَّجُلُ يَنْظُرُ إِلَيْهِ. فَقَالَ لَهُ أَبَانٌ: مَا تَنْظُرُ إِلَيِّ؟ أَمَا إِنَّ الْحَدِيثَ كَمَا قَدْ حَدَّثْتُكَ. وَلِكنِّي لَمْ أَقُلْهُ يَوْمَئِذٍ، لِيُمْضى اللهُ عَلَيَّ قَدَرَهُ.

 

Ravi dediki: (Bu hadis'i Osman'dan rivayet eden) Eban'ın vücudunun bir tarafı felç olmuştu (hadis rivayetinde bulnan bir) adam da bir ara ona bakıp durdu. Bunun üzerine Eban adama: Bana ne bakıp duruyorsun? Bilmiş ol ki bu Hadis sana rivayet ettiğim gibidir. Lakin Allah'ın benim hakkımdaki takdirini uygulaması için felç hastalığına yakalandığım gün ben bu hadisteki zikri söylememiş oldum, dedi.

 

AÇIKLAMA:      3870’te