SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3878 >>

16- KİŞİNİN GECELEYİN UYANDlĞI ZAMAN EDECEĞİ DUA, BABI

 

حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدَّمَشْقِيُّ. حدّثنا الْوَلِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ. حدّثنا الأَوْزَاعِيُّ. حَدَّثَنِي عُمَيْرُ بْنُ هَانِيٍْ. حَدَّثَنِي بْنُ أَبِي أُمَيَّةَ عَنْ عُبَادَةَ بْنِ الصَّامِتِ،

 قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مَنْ تَعَارَّ مِنَ اللَّيْلِ، فَقَالَ حِينَ يَسْتَيْقِظُ: لاَ إِلاهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَشَريِكَ لَهُ. لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ، وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ. سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ للهِ وَلاَ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ ولا حوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ الْعَليَّ الْعَظِيمِ. ثُمَّ دَعَا: رَبَّ! اغْفِرْلِي. غُفِرلَهُ)).  قَالَ الْوَلِيدَُ: أَوْ   قَالَ ((دَعَا اسْتُجِيبَ لَهُ: فَإِنْ قَامَ فَتَوَضَّأَ ثُمَّ صَلَّى، قُبِلتْ صلاتُهُ)).

 

Ubade bin es-$amit (r.a.)'den rivayet ediIdiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim geceleyin uykudan uyanır (veya bir taraftan diğer tarafa dönerek uyanır) da uyandığı zaman: "La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh. Lehu'l-Mulku ve lehu'l-hamdu ve huve ala kulli şey'in kadir. Sübhanallahi ve'l-hamdu lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber ve la havle ve la kuvvete illa bilIahi'l-Aliyyu'l-Azim'' deyip sonra  "Rabbiğfir li'' diye dua ederse günahları bağışlanır.»

 

Ravi el-Velid: Veya O, (bu son cümle yerine): "Sonra dua ederse onun duası (muhakkak) kabul olunur» buyurdu, demiştir. (Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) daha sonra şöyle buyurdu: Eğer adam (yukardaki dullları okuduktan) sonra kalkıp abdest alır, sonra namaz kılarsa namazı (muhakkak) kabul olunur.

 

Meali: Allah'tan başka ilah yoktur, O tekdir, ortağı yoktur. Mülk (hakimiyet) O'nundur, hamd O'nundur ve O, her şeye kadirdir. Ben Allah'ın her türlü noksanlıklardan ve eksikliklerden pak ve nezih olduğuna inanırım, hamd Allah'adır, Allah'tan başka ilah yoktur, Allah her şey'den büyüktür. Günahlardan dönüş ve kulluk görevinin ifasına güç ancak yüksek ve azametli Allah (ın yardımı) iledir. - Ey Rabbim, beni bağışla

 

 

Diğer tahric:; Buhari, Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:      Hadiste geçen "Tearre" uykudan uyandı veya uykuda iken bir taraftan diğer tarafa dönüp uyandı, demektir. Uyanmakla beraber bir şey söylemek de bu fiilin anlamı içine girer. Ancak uyanan kişi anılan duayı okuyacağına göre söyleyeceği söz bu duadır. Geceleyin yatakta uyanınca bu duayı okumak alışkanlığı, zikir ve tesbih'e devam eden takva sahibi müslümanların şanıdır.

 

Hadisteki tereddüd ravi el- Velid'e aittir.

 

Hadiste anılan zikirden sonra dilenen mağfiret isteğinin veya edilecek duanın kabul olunacağı ve kılınacak namazın makbul olacağı müjdesi ile ilgili bölüm hakkında İbnü'l-Melik'in şöyle dediği Tuhfe yazarı tarafından bildirilmektedir: Edilen her duanın ve ifa edilen her ibadetin kabulolunması daima umulur. Burada bildirilen durum ise söz konusu duaların, istiğfarın ve namazın kabulolunmasının kesin oluşudur. Bazı alimler ise: Bundan maksad; söz konusu dua, istiğfar ve namazın kabul olunması ihtimalinin diğer zamanlardakinden daha kuvvetli olmasıdır, demişlerdir.