SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3884 >>

18- ADAMIN EVİNDEN ÇIKTlĞI ZAMAN OKUYACAĞI DUA BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبِيْدَةُ بْنُ حُمَيْدٍ عَنْ مَنْصُورٍ، عَنِ الشَّعْبِيِّ، عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم كَانَ، إِذَا خَرَجَ مِنْ مَنْزِلِهِ،

 قَالَ ((اللّهُمَّ! إِنِّي أَعُوذُ بِكَ أَنْ أَضِلَّ أَوْ أَزِلَّ، أَوْ أَظْلِمَ أَوْ أُظْلَمَ. أَوْ أَجْهَلَ أَوْ يُجْهَلَ عَلَيَّ)).

 

Ümmü Seleme (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) evinden çıktığı zaman:

 

« اللّهُمَّ! إِنِّي أَعُوذُ بِكَ أَنْ أَضِلَّ أَوْ أَزِلَّ، أَوْ أَظْلِمَ أَوْ أُظْلَمَ. أَوْ أَجْهَلَ أَوْ يُجْهَلَ عَلَيَّ  ''Allahumme inni euzu bike en adille ev eziIle ev azlime ev uzlame ev echile ev yüchele aleyye''» diyerek dua ederdi.

 

Meali: Allahım! Ben dalalete düşmekten, ayak kaymasınden, (kimseye) zulüm etmekten, (kimse tarafından) bana zulüm edilmekten, cahilce davranınaktan ve (başkası tarafından) aleyhimde cahilce davranılmaktan şüphesiz sana sığınınm.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi; Tirmizi, Ebu. Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:      Dalalet, haktan ve hidayet yolundan sapmak, yolu şaşırmaktır. Zillet: Ayağın kaymasıdır. Burada kasıdsız günah işlernek manasına yorumlanmıştır ..

 

Hadisteki "Echele" fiili cahilce davranmak, yani cahillerin yaptıkları eziyet, zarar ve benzeri fiilleri işlemek manasına yorumlanmıştır. Bundan maksad şu da olabilir: Allah ve kul haklarını bilmemek, halkla ilişkiler ve arkadaşlarla münasebetlerde yanlış davranışta bulunmak. Hadisteki "Echile" de buna uygun yorumlanır. Yani : ben böyle bir davranışa maruz kalmaktan Allah'a sığınırım.

 

Tuhfe yazarının beyanına göre Tiybi bu hadisin izahı bölümünde şöyle der: Zillet; kasıdsız hata işlemektir. Resul-i Ekrem (Aleyhi's-salatu ve's-selam), kasıdsız ve kasıdlı hata işlemekten, muamelatta, alışverişIerde halka zulüm etmekten veya onlara ilişkilerde eziyet vermekte ve halkın cahiller gibi davranıp O'na eziyet vermesinden Allah'a sığınmıştır.