SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3891 >>

DEVAM: 21- ADAM'IN BULUT YADA YAĞMUR GÖRDÜĞÜ ZAMAN OKUYACAĞI DUA BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْيَةَ. حدّثنا مُعَاذُ بْنُ مُعَاذٍ عَنِ ابْنُ جُرَيْجٍ، عَنْ عَطَاءٍ عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم إِذَا رَأَى مَخِيَلةً تَلَوَّنَ وَجْهُهُ وَتَغَيَّرَ، ودَخَلَ وَخَرَجَ، وَأَقْبَلَ وَأَدْبَرَ. فَإِذَا أَمْطَرَتْ سُرِّىَ عَنْهُ. قَالَ، فَذَكَرَتْ لَهُ عَائِشَةُ بَعْضَ مَارَأَتْ مِنْهُ.

 فَقَالَ ((وَما يدْرِيكِ؟ لَعَلَّهُ كَمَا قَالَ قَوْمُ هُودٍ: فَلَمَّا رَأَوْهُ عَارِضاً مُسْتَقْبِلَ أَوْدِيَتِهِمْ قَالُوا: هذَا عَارِضٌ مُمْطِرُنَا. بَلْ هُوْ مَا اسْتَعْجَلْتُمْ بِهِ)) الآيةَ.

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yağışlı sanılan bir bulut görünce (ümmetine bir Metin gelmesinden endişelenerek) çehresi renkten renge girip değişir, (eve) girip çıkar ve buluta karşı durup geri dönerdi. Buluttan yağmur yağınca üzüntüsü giderilirdi.

 

Ravi. demiştir ki: Sonra Aişe (r.anha), O'ndan gördüğü (bu hal ve endişesi'nin bazısını O'na anlatmış. Bunun üzerine Resül-i Ekrem (Aişe'ye) şöyle buyurdu: «Ne bilirsin? Belki 0, (şu ayette azab olduğu bildirilen, fakat Hüd kavminin (onu bir bulut parçası sanarak) dediği gibi bir şeydir: Onlar o azıibı (içinde bulundukları) vadilerine doğnı gelen, yaygın bir bulut olarak görünce : "Bu, bize yağmur getiren bir yaygın buluttur, dediler. (Hüd dedi ki:) Bi'l-akis bu, acele istediğiniz azabtır."" (Ahkaaf, 24 )

 

 

AÇIKLAMA:      Birinci 'hadiste geçen "Seyb" yer yüzünde akan bol yağmur demektir. Ebu Davud ve Nesai'nin rivayetlerinde bu kelime yerine "Sayyıb" kelimesi bulunur. Bu kelimenin manası da Seyb'ın manası gibidir. Ayrıca Ebu Davud'un rivayetinde "Nafi == yararlı" kelimesi yerine "Henien" kelimesi bulunur. Bu da yararlı, amaca uygun ve zararsız demektir.

 

Aişe (r.anha)'nın hadisini Buhari, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Müslim de benzerini rivayet etmiştir.

 

Hadis Resül-i Ekrem (Aleyhi's-salatu ve's-selam)'ın ümmeti için ne derece şefkatli olduğunu gösteren bariz bir örnektir. Hadiste anılan Ayet-i Kerime Ahkaaf suresinin 24. ayetidir. Bu surenin 21 ila 26. ayetleri Hud kavmi hakkındadır. Bu kavim Hud (Aleyhisselam)'ın uyarılanna rağmen küfürlerinde israr edince Allah Teala onları bir rüzgar ile mahvu perişan etti. Bu kavim gökte beliren azabı yağmur getirici bir bulut parçası sanarak imana gelmediler ve nihayet hak ettikleri elim akıbeti boyladılar. Resül-i Ekrem (Aleyhi's-salatü ve's-selam) bu hadiste bildirildiği gibi, bir bulut parçasını görünce bir azab olması endişesini duyardı.