SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3892 >>

22- ADAMIN BAŞINA BELA. GELENLERi GÖRÜNCE EDECEĞİ DuA BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ خَارِجَةَ بْنِ مُصْعَبٍ، عَنْ أَبِي يَحْيَى عَمْرِو ابْنِ دِينَارٍ ((وَلَيْسَ بَصَاحِبِ ابْنِ عُيَيْنَةَ))، مَوْلَى آلِ الزُّبَيْرِ، عَنْ سَالِمٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛  قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مَنْ فَجِئَةُ صَاحِبُ بَلاَءٍ. فَقَالَ: الْحَمْدُ للهِ الَّذِي عَافَانِي مِمَّا ابْتَلاَكَ بِهِ، وُفَضَّلَنِي عَلَى كَثَيرٍ ممَّنْ خَلَقَ تَفْضِيلاً، عُوفِي مِنْ ذلِكَ الْبَلاَءِ، كَائِناً مَاكَانَ)).

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: « Kim, başına bir bela gelen bir kimseye aniden rastlar da:

 

الْحَمْدُ للهِ الَّذِي عَافَانِي مِمَّا ابْتَلاَكَ بِهِ، وُفَضَّلَنِي عَلَى كَثَيرٍ ممَّنْ خَلَقَ تَفْضِيلاً  "El-hamdu lillahi'l-lezi afani mimmebtelake bihi ve faddalani ala kesirin mimmen halaka tefdiylen = Senin başına getirdiği beladan beni selamette kılan ve beni yaratıklarının bir çoğundan gerçekten üstün tutan Allah'a hamd olsun" derse o bela ne olursa olsun o kimse ondan (ömür boyu) selamette kılınır,,."

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Tirmizi de rivayet etmiştir, Fakat onun rivayetinde İbn-i Ömer (r.a.) bu hadisi babası Ömer (r.a.) vasıtasıyla Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den rivayet etmiştir. Tirmizi bunu rivayet ettikten sonra: Ebu Ca'fer Muhammed bin Ali'den rivayet edildiğine göre kendisi, başına bela gelen bir adamı gördüğü zaman o beladan Allah'a sığınır ve bu duayı, belaya yakalanan kişinin duymayacağı şekilde gizli okurdu, demiştir. 

 

Tuhfe yazarı bu hadisin şerhinde özetle şu bilgiyi verir: Bela, bir vücut sakatlığı, ruhi ve akli dengesiziik olabildiği gibi; küfür, fasıklık, günahkarlık, zulüm, bid'atçılık, fikri sapıklık gibi dini yönden de olabilir, Başka yaratıklardan üstünlük de, vücut ve be-

den sağlığı, kalb, düşünce fikir, inanç, ibadet ve ahlaki yönden olan meziyetler ve nimetler gibi şeyler bakımındandır. Tirmizi'nin rivayetinde; ilavesi bulunduğu için parantez içi ifade ile buna işaret ettim. Karşılaştığı adamın mübtela olduğu bela; fasıklık, günahkarlık olursa anılan dua açıktan yapılır. Şayet bela hastalık veya beden sakatlığı gibi bir şey ise anılan dua gizli yapılır. El-Kari demiştir ki günahlara dalan ve benzeri bir kimseye karşı açıktan Qkumakta bir sakınca varsa gizli okunmalıdır. Aksi takdirde adamı uyarmak için açıktan okumak daha iyi ve hadisin gereğidir, demiştir.

 

BU KONUDAKİ TİRMİZİ RİVAYETLER:

3431 3432