SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TA’BİRİ’R-RU’YA

<< 3913 >>

DEVAM: 5- ŞEYTAN BİR KİMSE iLE UYKUSUNDA OYNARSA (YANİ HOŞLANMADIĞI BİR RÜ'YA GÖRÜRSE) O KİMSE RÜ'YASINI İNSANLARA ANLATMASIN, BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ رُمْحٍ. أَنْبَأَنَا اللَّيْثُ بْنُ سَعْدٍ، عَنْ أَبِي الزُّبَيْرِ، عَنْ جَابِرٍ، عَنْ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ ((((إِذَا حَلَمَ أَحَدُكُمْ، فَلاَ يُخْبِرِ النَّاسَ بَتَلعُّبِ الشَّيْطَانِ بِهِ فِي الْمَنَامِ)).

 

Cabir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Biriniz hoşlanmadığı bir rü'ya gördüğü zaman rü'yasında şeytan'ın onunla oynamasını (yâni bu tür rü'yayı) insanlara haber vermesin.»

 

 

Diğer tahric: Müslim

 

AÇIKLAMA: Bu hadisler hoşlanılmayan rü'yaların şeytanın bir oyunu olup müslümanı üzmek ve korkutmak amacıyla uyku halinde kalbine sokulduğuna ve böyle bir rü'yayı kimseye anlatmamanın gerektiğine delalet eder. Böyle bir rü'ya gören kimsenin bunu zararsız hale getirmesi için yapacağı şeylerle ilgili bilgi bundan önceki hadislerin izah bölümünde verilmiştir.

Hoşlanılmayan, karışık ve korkulu rü'yayı başkasına yorumlatmak doğru değildir. Çünkü yorumcu yapacağı yorumla rü'ya sahibini daha da üzüntüye sokabilir. Ayrıca fena yorum fena sonuçlar.doğurabilir. Bu husus da bundan sonra gelen hadisin izah bölümünde belirtilecektir.

 

Nevevi, Cabir (r.a.)'ın ilk hadisinin izah bölümünde el-Maziri'den naklen şu bilgiyi verir:

Bu hadiste sözü edilen rü'yanın şeytan tarafından gelme rü'ya çeşitlerinden olduğu vahiy yoluyla veya başka bir belirtiyle Nebi (s.a.v.)'in malumu olduğu muhtemeldir. Rü'ya yorumcularına göre ise, rü'ya halinde başın kesildiğini görmek çeşitli şekillerde yorumlanır. Yorumcular bu hususta şöyle derler:

 

Bu rü'yayı gören kimse, elindeki nimetlerden veya nüfuz ve kuvvetinden olur. Makam ve mevki sahibi ise bunu yitirir ve işleri bozulur. Fakat rü'ya sahibi hasta ise bu rü'ya hastalıktan kurtulmasına, borçlu ise borçtan kurtulmasına, hacca gitmemiş ise hacca gideceğine, kederli ise üzüntüsünün gideceğine, bir korku ve endişesi varsa, bu halden kurtulacağına ve köle ise hürriyetine kavuşacağına alamettir.