SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TA’BİRİ’R-RU’YA

<< 3914 >>

6- RÜ'YA YORUMLANlNCA VUKU BULUR. BU İTİBARLA SAHİBİ ONU SEVENİNDEN BAŞKASINA ANLATMASIN! BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا هُشَيْمٌ عَنْ يَعْلَي بْنِ عَطَاءٍ، عَنْ وَكِيعِ بْنِ عُدُسٍ الْعُقَيْلِيِّ، عَنْ عَمِّهِ أَبِي رَزِينٍ؛ أَنَّهُ سَمِعَ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم  يَقُولُ الرُّؤْيَا عَلَى رِجْلِ طَائِرٍ مَالَمْ تُعْبَرْ. فَإِذضا عُبِرَتْ وَقَعَتْ))  قَالَ ((وَالرُّؤْيَا جُزْءٌ مِنْ سِتَّةٍ وَأَرْبِعينَ جُزْءاً مِنَ النُّبُوَّةِ))  قَالَ ((لاَ يَقصُّهَا إِلاَّ عَلَى وَادٍّ أَوْ ذِي رَأْيٍ)).

 

Ebû Rezîn (Lakît bin Âmir) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre kendisi şu buyruğu Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den igitmiştir: «Rü'ya yorumlanmadıkça bir kuşun ayağı üzerinde (yâni istikrarsız ve askıda) dır. Yorumlanınca vuku bulur.» Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (buyruğuna devamla): «Rü'ya (nın güzel ve sağlıklı olanı) Nebiliğin kırk altı parçasından bir parçadır» buyurdu.

 

Ebu Rezîn demiştir ki : Ve sanırım şöyle buyurdu : Sahibi onu seveninden veya (rü'ya tâbiri hususunda) bilgi, dirayet sahibi olandan başkasına anlatmasın.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi; Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Avnü'l-Mabud yazan bu hadisin izah bölümünde özetle şöyle der: Hattabi: Rü'ya yorumlanmadıkça bir kuşun ayağı üzerindedir. ifadesinden maksad yorumlanmadıkça rü'yanın istikrarsız ve askıda oluşudur, demiştir. Maksad bu olunca mana şöyle olur: Rü'ya yorumlanmadıkça kuşun ayağına takılı bir şey gibidir, istikrarsızdır. Rü'ya yorumlanınca da yorumlandığı şekilde vuku bulur.

 

Yani bir rü'ya birden fazla şekilde yorumlanabildiği takdirde bu işten anlayan bir kimse onu nasıl yorumlarsa o şekilde gerçekleşir ve artık diğer ihtimallere göre vuku bulması beklenemez. Bu itibarla bir kimse gördüğü ro'yayı rastgele kişilere veya kendisini sevmeyenlere anlatmamalıdır. Sevenlerinden birisine veya ilim ve dirayetine güvendiği ehil ve liyakatlı bir zata yorumlatmalıdır ki, iyi biçimde yorum alabilsin. En-Nihaye yazan böyle açıklama yapmıştır.

Hadiste geçen "Yadd" seven demektir. "Zire'y" sözcüğü ise akıllı veya alim manasına yorumlanmıştır. Zeccac: Bundan mak•sad rü'yayı yorumlama işinden anlayan ve bu sahada bilgi sahibi olan kimse demektir. Çünkü böyle bir kimse rü'yanın hakiki yorumunu veya buna yakın bir yorum yapar, demiştir.