SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TA’BİRİ’R-RU’YA

<< 3915 >>

7- RÜ'YA NEYE DAYANILARAK YORUMLANIR? BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ الله بْنِ نُمَيْرٍ. حدّثنا أَبِي الأَعَمَشُ عَنْ يَزِيدَ الرَّقَاشِيَّ، عَنْ أَنِسِ بْنِ مَالِكٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((اعْتَبِرُوهَا بِأَسْمَائِهَا. وَكَنُّوهَا بِكُنَاهَا. وَالرُّؤْيَا لأَوَّلِ عَابِرٍ)).

 

في الزوائد: في إسناده يزيد بن أبان الرقاشيّ، وهو ضعيف.

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Rü'yada gördüğünüz şeylerin isimlerini o rü'yanın yorumlanmasına esas alınız. Rü'yada gördüğünüz şeylerin künyelerini (veya) kinaye mânâlarını da yorumlamaya esas alınız. (Birden fazla yoruma muhtemel) rü'ya ilk yorumcuyadır (yâni ona göre vukua gelir).»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Yezid bin Eban er-Rakkaşi bulunur. Bu ravi zayıftır.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisin izah bölümünde Sindi şöyle der: Yani rü'yada görülen şeylerin isimlerini yoruma esas alıp buna göre kıyaslama yapınız. Mesela rü'yada Salim isimli bir adamı gördüğünüz zaman onu selamet manasıyla yorumlayınız. Çünkü Salim isminin lügat manası, selamette olan demektir. Rü'yada Ganim isimli bir şahsı gördüğünüz zaman onu ganimet manasına yorumlayınız. Keza rü'yada karga görüldüğü zaman onu fasık ve günahkar adam manasına yorumlamak uygundur. Çünkü bir hadiste kargaya fasık adı verilmiştir. Kaburga kemiği görüldüğü zaman onu kadın manasına yorumlamak uygundur. Çünkü bir hadiste kadın kaburga kemiği ile adlandırılmıştır: ''Kadın eğri bir kaburga kemiğinden yaratılmıştır'' buyurulmuştur. Rü'yada görülen diğer şeylerin isimleri de böylece yoruma esas alınmalıdır.

Hadisteki "Künaunın künye'nin çoğulu olduğu söylenmiştir. Bu kelime kinaye kökünden alınmadır. Kinaye ise bir sözün hakiki manası değil de lazimi manası, yani ondan ayrılmayan ve onunla münasebeti devam eden başka bir manada kullanılmasıdır. (Mesela falan adamın ateş külü çoktur, denilir ve bundan maksad ise adamın misafirlerinin çokluğu, onun misafirperverliğinin ifade edilmek istenmesidir. Çünkü misafiri çok olan cömert bir kimse onlara yemek pişirmek için çok ateş yakar ve dolayısıyla ateşinin külü çok olur.''

 

Sindi buna misal olarak şunu gösterir: Rü'yada hurma bahçesini görmek ikram ve ihsanı bol olan Arap bir adam manasına yorumlanır. Çünkü arapların memleketinde hurma bahçeleri boldur ve hurma arapların en değerli toprak mahsülüdür. Rü'ya yorumu ile ilgilenenler böyle derler. Keza ceviz ağacı rü'yada görüldüğü zaman İran'lı bir adam manasına yorumlanır. Çünkü onların memleketinde ceviz ağaçları çoktur.

 

Hadisin ikinci cümlesinde geçen ve künye'nin çoğulu olduğunu yukarda belirttiğim "Kuna" kelimesinin bulunduğu cümle şöyle de yorumlanabilir, kanısındayım: Rü'yada gördüğünüz şeyler künye denilen isim türü ile meşhur ve ma'ruf iseler, künyelerinin manalarını da yoruma esas alınız.

 

Bilindiği gibi Arap dilinde "Ebu falan" veya "Ümmü falan" yani falanın babası veya falanın anası şeklinde özel isimler bulunur ki bu tür isimlere künye denilir. Mesela rü'yada Ebu Ferec künyeli bir adam görüldüğü zaman, bu künyenin lügat manası dikkate alınarak sıkıntıdan kurtuluş şeklinde yorum yapılmalıdır. Keza Ümmü Kerb künyeli bir kadın görüldüğü zaman, böyle bir rü'ya üzüntüye işaret sayılabilir. Çünkü Kerb, üzüntü demektir.

 

Hadisin sonunda cRü'ya ilk yorumcuya aittir,. buyurulur. Yani birden fazla yoruma muhtemel bir rü'ya bu işten anlayan bir kimse tarafından nasıl yorumlanırsa ona göre gerçekleşir ve artık ikinci bir yorumcu muhtemel olan başka bir biçimde yorumlasa bile buna göre gerçekleşmesi düşünülemez.