SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TA’BİRİ’R-RU’YA

<< 3916 >>

8- GÖRMEDİĞİ BİR RÜ'YAYI GÖRDÜĞÜNÜ İDDİA EDEREK YALAN SÖYLEYEN KİMSE (HAKKINDA GELEN HADİS) BABI

 

حدّثنا بِشْرُ بْنُ هِلاَلٍ الصَّوَّافُ. حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَارَثِ بْنُ سَعِيدٍ عَنْ أَيُّوبَ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ:

 قَالَ صلى الله عليه وسلم ((مَنْ تَحَلَّمَ حُلُماً كَاذِباً، كُلِّفَ أَنْ يَعْقِدَ بَيْنَ شَعِيرَتَيْنِ. وَيُعَذَّبُ عَلَى ذلِكَ)).

 

İbn-i Abbas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim görmediği bir rü'yayi gördüğünü iddia ederek yalan söylerse (kıyamet günü) ona iki arpa tanesini bir birine düğümlemesi teklif edilir ve bunu yapamamasından dolayı tazîb edilir.»

 

 

Diğer tahric. Bu hadisi; Buhari. Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Görmediği bir ru'yayı gördüğünü söyleyen bir kimse bilerek yalan söylemiş olur ve bu yalanını uydurma sözlerle anlatmaya çalışır. İki arpa tanesini biri birine düğümlemek mümkün değildir. Bu yalancı şahıs biri biri ile irtibatı olmayan uyduruk sözler düzenlediği için biri biri ile irtibatı ve dÜğümlenmesi mümkün olmayan iki arpa tanesini düğümleyip düzenlemesi teklif edilecek, yani cezası işlediği suç türünden olacak. Teklif edilen bu işi yapamadığından dolayı da tazibine devam edilecektir. Nitekim bazı rivayetlerde cve adam iki arpayı biri birine düğümleyemeyecektir.'' ilavesi bulunur.

 

Görmediği bir rü'yayı gördüm diye yalan söyleyen bir kimsenin cezasının başka yalanlardan farklı olarak şiddetli olmasının sebebi şudur: Doğru ve ekseriyetle hoşlanılan rü'yaların Nebilikten bir parça olduğu daha önce geçen hadislerle sabittir. Nebilik ise bilindiği gibi vahye dayalıdır, Rü'ya konusunda yalan söyleyen bir kimse Allah'ın kendisine rü'ya halinde göstermediği bir şeyi gösterdiğini ve Nebiliğin bir parçası olan doğru rü'yayı Allah kendisine vermediği halde verdiğini ileri sürmekle, Allah'a iftira etmiş olur. Gayet tabiidir ki Allah'a iftirada bulunmak, yaratıklara iftira etmekten daha büyük bir yalandır, cezası da daha elimdir. el-Cezeri. en-Nihaye'de böyle açıklama yapmıştır.