SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TA’BİRİ’R-RU’YA

<< 3923 >>

DEVAM: 10- RÜ'YA TABİRİ (YORUMLAMAK) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ. حدّثنا عَلِيُّ بْنُ صَالِحٍ عَنْ سِمَاكٍ، عَنْ قَابُوسٍ؛ قَالَ: قَالَتْ أُمُّ الْفَضْلِ: يَا رَسُولَ اللهِ! رَأَيْتُ فِي بَيْتِي عُضْواً مِنْ أَعْضَائِكَ.  قَالَ ((خَيْراً رَأَيْتِ. تَلِدُ فَاطِمَةُ غُلاَماً فَتُرْضِعيهِ)))) فَوَلَدَتْ حُسَناً أَوْ حَسَناً. فَأَرْضَعَتْهُ بِلَبَنِ قَثَمٍ. قَالَتْ: فَجِئَتُ بِهِ إِلَى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، فَوَضّعْتُهُ فِي حَجْرِهِ فَبَالَ. فَضَرَبْتُ كَتِفَهُ.

 فَقَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم ((أَوْجَعْتِ اْبِني. رَحِمَكِ اللهُ!)).

 

في الزوائد رجال إسناده ثقات، إلا أنه منقطع. وفي التهذيب والأطراف: ورى قابوس عَنْ أبيه عن أم الفضل.

 

Ümmü'l-Fadl (Lübâbe bint-i el-Haris) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre kendisi: Ya Resulallah! Ben rü'yamda gördüm ki; sanki senin uzuvlarından bir uzuv (organ) benim evimde idi, dedi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de (ona): «Bir hayır gördün. (Kızım) Fâtime bir oğlan çocuğu doğurur. Sen de onu emzirirsin», buyurdu. Sonra Fâtime, Hasan veya Hüseyin (r.a.)'i doğurdu. Ümmü'l-Fadl da (bebeği) Kusem'İn sütü ile onu emzirdi. Ümmü'l-Fadl (sözüne devamla) demiştir ki: Bir gün ben onu Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına götürerek kucağına koydum. Bebek de (O'nun kucağında iken) işedi. Bundan dolayı bebeğin omuzuna vurdum. Bunun Üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bana): «Sen oğlumu incittin. Allah sana rahmet eylesin», buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedindeki raviler güvenilir zatlardır. Fakat sened munkati' (kesik) dir. Et-Tehzib lle el•Etraf'ta beyAn edildiğine göre ravi Kabus, babası aracılığıyla Ummü'I-Fadl (r.a.)'dan rivayet etmıştır. (Halbuki bunda Kabus Ummü'l-Fad!'daıı rivayet etmiştir.)

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisin manası açıktır. Ümmü'l-Fadl Lübabe bint-i Haris (r.anha). Hz, Abbas (r.a.)'ın zevcesi idi. Aynı zamanda Nebi (s.a.v.)'in zevcesi Meymune binti Haris (r.anha)'nın kız kardeşi idi. Şu halde Nebi (s.a.v.)'in baldızı ve yengesi durumunda idi. Hadiste ismi geçen Kusem (r.a.). Abbas bin Abdülmuttalib (r.a.)'ın oğludur, sahabidir. Semerkand savaşında şehid edilmiş olup kabri oradadır.

 

Sindi'nın beyan ettiği gibi bu hadise göre Ümmü'l-Fadl (r.anha)'nın Mekke'den Medine'ye hicret etmiş olması gerekir.