SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TA’BİRİ’R-RU’YA

<< 3922 >>

DEVAM: 10- RÜ'YA TABİRİ (YORUMLAMAK) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بِشْرٍ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَمْرٍو عَنْ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ:  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((رَأَيْتُ فِي بَدِي سِوَارَيْنِ مِنْ ذَهَبٍ. فَنَفَخْتُهُمَا. فَأَوَّلْتُهُمَا هذَيْنِ الْكَذَّابَيْنِ: مُسَيْلِمَةَ وَالْعَنْسِيَّ)),

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Ben bîr defa rü'yamda iki kolumda altından (mamul) iki bilezik gördüm. (Bunlar bana ağır geldi) Sonra bileziklere üfledim (ikisi de hemen uçup gitti). Sonra ben bu bilezikleri şu iki kezzâb (sahte peygamber) Müseyleme ve el-Ansi ile yorumladım.»"

 

 

Diğer tahric: Bu hadis; Buhari, Müslim ve Tirmizi tarafından da rivayet edilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Nebi (s.a.v.)'in bilezikleri sahte iki Nebi ile yorumlamasının sebebi ve münasebeti şudur: Yalancılık bir şeyi yerinden başka bir yere koymak, yersiz konuşmaktır. Altın bileziğin yeri ise erkeğin kolu değil, kadının koludur. Resul-i Ekrem (s.a.v.), giysisi olmayan bilezikleri mübarek kollarında görünce, iki kişinin hakkı olmayan Nebilik iddiasında bulunacağını anladı. Keza erkeğe haram olan altın bilezik de yalancılığın belirtisidir. Diğer taraftan Zeheb kelimesi Zihub kökünden alınmadır. Zihab gitmek demek olduğundan sahte Nebilerin neticesinin gidici olduğunun belirtisidir. Bileziklerin bir üfleme ile uçup gitmesi de Müseyleme ile el-Ansi'nin perişan edilmelerinin alametidir.

 

Hadiste sözü edilen sahte Nebi el-Esved el-Ansi, San'a'da çıkıp Nebilik iddiasında bulundu. O esnada Resul-İ Ekrem (s.a.v.) hayatta idi. el-Ansi o çevrede kendisine bir hayli taraftar topladı ve müslümanlarla savaştı. Nihayet Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in sağlığında bu sahte Prygamner Feyruze de Deylemi tarafından öldürüldü.

 

Müseylemetü'l-Kezzab da Yemame'de türeyip Nebilik iddiasında bulundu. Bazı rivayetlere göre ilk zamanlarda müslümanlığı kabul etmiş. Sonra mürted olup böyle bir sahtekarlığa başvurmuştur. Bu sahtekar da Hz. Hamza (r.a.)'ın katili olup daha sonra müslüman olan Vahşi tarafından, Hz. Ebu Bekir (r.a.)'ın hilafeti döneminde öldürüldü. Vahşi (r.a.)'ın onu öldürdükten sonra: Ben cahiliyet döneminde insanların en hayırlısını şehid ettim. Müslümanlık dönemimde de insanların en kötüsünü öldürdüm, dediği söylenmiştir.