SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 3946 >>

DEVAM: 6- MÜSLÜMANLAR (IN HAKLARI) ALLAH (AZZE VE CEllE)'NİN GÜVENCESİNDEDİR, BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا رُوْحُ بْنُ عُبَادَةَ. ثتا أَشْعَثُ عَنِ الْحَسَنِ، عَنْ سَمْرَةَ ابْنِ جُنْدَبٍ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم

 قَالَ ((مَنْ صَلَّى الصُّبْحَ، فَهُوَ فِي ذِمَّةِ اللهِ، عَزَّ وَجَلَّ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح، إن كان الحسن سمع من سمرة. وأشعث هو عبد الملك.

 

Semure bin Cundeb (r.a.)'den rivayet edildigine gore; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Kirn sabah namazını kılarsa o kimse Allah (Azze ve Celle)'nin güvencesindedir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Ravi el-Hasan, ravi Semıire'den hadis işitmiş ise bu sened sahihtir. Ravi el-Eş'as, Abdülmelik isimli zattır.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu iki hadiste geçen Zimmet: Ahid, teminat, güvence ve kefalet manalarına gelir. Bu manalar biribirine yakın şeyler olduğu için güvence manasına terceme ettim. Müslim de Cündeb bin AbdiIIah (r.a.)'den buna benzer bir hadis rivayet etmiştir. Bu hadislerden maksad namaz kılmanın, özellikle sabah namazının üstün faziletini belirtmek ve müslümanlığını namaz gibi aleni bir ibadetle açıklayan bir kimsenin her türlü haklarının Allah'ın güvencesi ve teminatı altında olduğunu bildinnektir. ilk hadiste belirtildiği gibi böyle br müslümanı şer'i bir hüküm oİrnaksızın öldüren bir kimse Allah'ın verdiği güvence ve teminatı ihlal etmiş, emanete hıyanet etmiş olur. Dolayısıyla Allah, katili sorguya çekip nihayet cehenneme atacaktır. Yani o kimse cehenneme girmeye müstahak sayılır. Eğer müslümanı öldürmenin haramlığını inkar ederse kafir sayılır ve ebedi olarak cehennemliktir. Şayet inkar etmeden bu suçu işlerse cezalandırılması veya bağışlanması Allah'ın dilemesine kalır. Ehl-i Sünnet'in mezhebi budur. Bu ve benzeri hadislerde beyan edilen güvence sadece can emniyetine ait değil, umumidir. Yani müslümanın bütün hak ve hukuku Allah'ın teminatı altındadır. Sabah namazını kılan müslümanın haklarına tecavüz etmek, ona eziyet etmek karşılıksız bırakılmaz. Bu hadisler böylece umumi bir şekilde yorumlanmakla "La ilahe illaIlah" diyerek müslüman olduğunu söyleyenlerin öldürülmemesine dair 3930 nolu hadisin farklı yönü anlaşılır

 

Birinci hadiste geçen "Tuhfiru" fiili "İhfar" mastarından alınmadır. İhfar: Ahdi bozmak, emanete hıyanet etmek ve güvenceyi ihlal etmek, demektir .